Fermo

Swipe

Fermo

Fermo (35.000 inw.), provincie Ascoli Piceno.

Fermo is schilderachtig gelegen op een panoramische heuvel. Het is een centrum van wetenschap, van handwerk (schoenen) en van het agrarische gebied. Het was reeds belangrijk tijdens de Romeinen, werd in de Middeleeuwen hoofdstad van een mark en is thans zetel van een aartsbisschop.

Bezienswaardigheden

Centrum is het Piazza del Popolo, deels omgeven door arcaden. Hier staat het barokke Palazzo degli Studi, waarin de bibliotheek uit 1688. Hier bevinden zich kostbare werken en incunabelen, fraai is de Sala del Mappamondo. Voorts het 15e-eeuwse Palazzo dei Priori met beeld van paus Sixtus V (1590). Hier is de Pinacoteca Civica (open: 9.30-12.30 en 16.30-19.30, ma. gesloten) met belangrijke kunst uit de Venetiaanse en Marchese-scholen. Van belang zijn vooral de 8 tafels van Iacobello del Fiore ‘Storie di Santa Lucia’ uit 1410, werk van Andrea da Bologna en Ghissi, een ‘Geboorte’ van Rubens (1608) en ‘Aankondiging’ van Justus van Gent.

Dom van Fermo. Op het hoogste punt aan een boomrijk plein, staat de Dom. Van hier is er een prachtig uitzicht. De bouw begon in 1227 door Giorgio da Como. Origineel van de oude bouw is nog de asymmetrische Romaans-gotische façade met mooi portaal; in een nis een bronsreliëf van de madonna uit 1758. Het roosvenster dateert van 1348; de kerk heeft een robuuste toren. Het interieur is indrukwekkend. In het atrium bevindt zich het graf van de hertog van Oleggio (1366). In een kapel rechts is een byzantijnse icoon uit de 11e eeuw en naast de koortrap een mozaïekvloer uit de oudste kerk (5e eeuw). In de sacristie wordt een kazuifel bewaard van Thomas van Canterbury uit 1170, Arabisch werk in goud en zijde.

De gotische San Domenico heeft een mooi ingelegd koor uit 1448. Onder het ex-klooster liggen de Romeinse baden, een prachtige constructie uit de jaren 41-60 A.D.

Langs de Corso Cefalonica en de Corso Cavour staan interessante oude adellijke palazzi, zoals het Palazzo Azzolino (15e eeuw), ontworpen door A. da Sangallo sr., de twaalfde-eeuwse Torre Matteucci, de 13e-eeuwse Monte di Pietà, aan het eind de San Zenone met Romaanse portico uit 1251 en toren met biforen.

De Sant’Agostino uit midden 13e eeuw, heeft fresco’s uit de 13e-15e eeuw. Het oratorium van Santa Monica uit 1425, oorspronkelijk doopkapel, heeft ook mooie fresco’s.

De grote San Francesco heeft een gotisch bouwplan (14e eeuw), fresco’s en een grafmonument uit 1527.

10 prachtige bestemmingen in Fermo en De Marken