Fethiye

Swipe

Fethiye

Fethiye, het antieke Telmessos, ligt aan een beschutte, maar enigszins vervuilde baai, op ongeveer 60 km ten zuidoosten van Dalaman Airport. Direct achter de stad rijzen de bergen op. Op een heuvel boven de stad liggen de ruïnes van een burcht, gebouwd door de Byzantijnen en uitgebreid door de Kruisridders. Vroeger bevond zich daar de akropolis van het nu praktisch verdwenen Telmessos. U vindt in Fethiye de Tombe van Amyntas.
De haven van Fethiye is belangrijk voor de uitvoer van chroomerts, dat hier in de omgeving gevonden wordt.

Geschiedenis Fethiye

Telmessos lag op de grens van Lykië en Carië en had haar belang aan de haven te danken. De kleine, maar vruchtbare kustvlakte kon de bewoners van voedsel voorzien. Net als in de andere kuststeden nam Alexander de Grote in 334 v.C. de macht over. In 133 v.C., onder de Romeinen, was Telmessos een van de belangrijkste steden van Lykië geworden. In de 8e eeuw maakte de stad deel uit van het Byzantijnse rijk; later kwamen de Seldsjuken en de Osmanen.

Tot 1923, het jaar van de bevolkingsuitwisseling tussen Grieken land en Turkije, was Fethiye een stuk groter en welvarender. Doordat Fethiye nog in 1958 het slachtoffer werd van een zware aardbeving, telt de plaats zelf geen historische gebouwen, maar in de directe omgeving zijn ondermeer Lykische rotsgraven te zien. Bovendien ligt één van Turkije's mooiste stranden niet ver uit de buurt.



10 prachtige bestemmingen in Fethiye en Turkije