Fez en het Midden-Atlas-gebied

Swipe

Midelt

Dit stadje ligt in het overgangsgebied tussen de Midden-Atlas en de zuidelijke oases. Midelt ligt op 1500 m hoogte aan de voet van de Djebl Ayachi, die 3737 m hoog is. Vanwege deze ligging heeft het een landklimaat met verschroeiende zomers en barre winters. Oktober is de beste maand om hier te zijn ook vanwege het Fête des Pommes (Appelfeest).

Midelt bestaat eigenlijk maar uit één straat: de Avenue Mohammed V, die overgaat in de Avenue Hassan II. In het centrum is een kleine markt, waar mooie Amazigh (berber)tapijten verkocht worden. Anderhalve kilometer ten westen van Midelt is de Kasbah Myriem, waar franciscaanse nonnen vrouwen assisteren bij borduurwerk en weven door hun een werkplek, weefgetouwen en materiaal te geven. Ze worden ook in het Arabisch gealfabetiseerd. In het nabijgelegen klooster wonen vijftal franciscaanse monniken.

Excursies vanuit Midelt

Cirque de Jaffar is een route over onverharde wegen aan de voet van de Djebl Ayachi (3737 m). Deze route is alleen te berijden van mei tot oktober door terreinwagens. De kronkelende route (80 km) over een ruige piste loopt door een kalkstenen kloof met een woest, stenig landschap. Het is een excursie van een hele dag. Het Complexe Touristique Timnay Inter-Cultures biedt deze excursie aan voor 350 dh p.p. inclusief maaltijden. Als je de route gaat bewandelen, dan duurt deze excursie twee dagen. Gorge d’Aouli (Aouli-kloof) is een kloof die 25 kilometer ten noordoosten van Midelt ligt. Daar zie je ruim twintig jaar oude installaties en gebouwen van verlaten zilver-, koper- en loodmijnen. Het heeft een wat naargeestig aangezicht. Het is een vrij slechte weg door een ruig landschap, die verder naar het dorp Aouli voert. Deze excursie kost met een grand taxi ongeveer 250 dh.

10 prachtige bestemmingen in Midelt en Marokko