Fez en het Midden-Atlas-gebied

Swipe

Moulay Idriss

In dit mooie op twee rotsen gelegen stadje, vijf kilometer van Volubilis gelegen, bevindt zich de belangrijkste islamitische heilige plaats: het Mausoleum van Moulay Idriss.

De grootouders van deze stichter van het eerste Arabische islamitische koningshuis waren Mohammed’s dochter Fatima en Ali, de schoonzoon van Mohammed. Als vluchteling voor het Abassidische kalifaat ging hij rond 787 weg uit Mekka en kwam in Oualili (Volubilis) terecht. Hij stichtte het Idrissidische koningshuis en bekeerde de bevolking in vijf jaar tijd. Hij bouwde hier zijn hoofdstad en begon ook met de stichting van Fez. In 792 stierf hij en zijn lichaam werd in een mausoleum bijgezet dat in de 17e eeuw door Moulay Ismaïl herbouwd werd.

In de derde week van augustus is hier een belangrijke moussem ter ere van deze heilige. Als een Marokkaanse moslim vijf keer deze moussem bezoekt, staat dat gelijk aan een haj (reis naar Mekka). Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw mochten niet-moslims hier niet overnachten. Dat is nu niet meer zo, maar als je door de witte poort naar het heiligdom loopt, word je tegengehouden door een houten balk met een bordje ‘verboden voor niet-moslims’.

Vanaf hier kun je links aanhouden en je weg omhoog vinden richting Municipalité om naar een uitzichtspunt te lopen. Je passeert de Sidi Abdallah el-Hajjam moskee met een opvallende minaret, de enige in Marokko met een ronde vorm. Vanaf het terras bij de moskee heb je een mooi uitzicht op de stad, het groene dak van het mausoleum en de omgeving.

Het centrum is de grote Place Mohammed V waar ook een bank met een geldautomaat is. Hier is een aantal cafés en eettentjes van waaruit je het dagelijkse leven gade kunt slaan. In een hoek van het plein is een paar traptreden die leiden naar een witte poort waarachter zich het mausoleum bevindt. Een stukje terug is een parkeerplaats met bussen en grands taxi’s.

10 prachtige bestemmingen in Moulay Idriss en Marokko