Fossombrone

Swipe

Fossombrone

Fossombrone (10.000 inw.), provincie Pesaro/Urbino, het antieke Forum Sempronii, is een historisch en industrieel centrum (confectie, meubels, apparaten).

Aan de Corso Garibaldi staan monumentale panden, zoals het Palazzo Vescovile (bisschopspaleis) en het Palazzo Comunale, uit de 16e eeuw.

De kathedraal San Maurenzio is in de 18e eeuw barok verbouwd. Uit de oude kerk is nog een reliëf uit 1480. In het Oratorio della Grotta, onder de kerk, bevindt zich een madonna van Zuccari.

In het middeleeuwse centrum: de Corte Bassa, residentie van de hertogen van Urbino en de Corte Rossa, van Genga, uit de Renaissance, residentie van kardinaal Giulio della Rovere, broer van de hertog. Hogerop, in dominante positie de Corte Alta, gesticht door de Malatesta in de 14e eeuw, in de 15e eeuw verbouwd door F. di Giorgio Martini en G. Genga voor hertog Federico da Montefeltro. Hier is het Museo Civico ‘A. Vernarecci’ gevestigd. Nog hoger staat de citadel, rest van de Rocca Malatestiana/Montefeltresca (14e-16e eeuw). Op de binnenplaats staat het barokkerkje S. Aldebrando met 16e-eeuwse fresco’s.

Omgeving: In Furlo, 10 km oostelijk, staat de abdij S. Vincenzo al Furlo uit de 8e eeuw, met een kerk uit de 13e eeuw.

De Galleria del Furlo is een bekende kloof, uitgehouwen tijdens de Romeinse keizer Vespasianus voor de Via Flaminia.

10 prachtige bestemmingen in Fossombrone en De Marken