Fredericton

Swipe

Fredericton

De meeste gemeenschappen in de Canadese provincie New Brunswick concentreerden zich aan de kusten, enkele langs de rivieren. Het is daarom opvallend dat de hoofdstad van de provincie, Fredericton, midden in het land ligt. Ze ligt wel aan een rivier, de St. John River, maar die was vroeger helemaal niet zo goed toegankelijk. Dat was echter precies de bedoeling. De plek waar Fredericton werd gepland, was niet gevoelig voor aanvallen vanaf de zee en was dus een prima locatie voor het provinciale bestuur. Ze kreeg een centrale positie op kruisingen van wegen en de rivier werd geschikt gemaakt voor aan- en afvoer van goederen.

Pointe de Ste.-Anne

Ondanks dat is Fredericton niet zo groot geworden als de steden Moncton (zie de pagina over Moncton) en Saint John (zie de pagina over Saint John) aan de zuidkust van New Brunswick (zie voor de rest van deze Canadese provincie de pagina's over New Brunswick). De St. John River stroomt tegenwoordig dwars door Fredericton. De stad is aan de zuidoever begonnen en aan de noordoever verder uitgebreid. Franse kolonisten waren eind zeventiende eeuw de eersten die hier een nederzetting bouwden. Om onduidelijke redenen vertrokken ze na korte tijd echter weer. In 1732 kwam een groep Acadiërs en die bouwden er Pointe de Ste.-Anne. Nadat de Britten dat half achttiende eeuw in handen kregen, zich er rond 1778 grote groepen vluchtende Amerikaanse loyalisten vestigden en New Brunswick in 1784 een aparte Britse kolonie werd, kwam de naam Fredericton in zwang, naar de tweede zoon van koning George III, prins Frederick.

Wandelroutes

Het is een plaats met charme en het is er gezellig toeven. Er zijn enkele aardige, vooral historische bezienswaardigheden en verder veel overheidsdiensten. Ook zijn er overdekte winkelcentra, maar voor het winkelen kun je beter terecht in Moncton en Saint John. Bijzonder is dat er meer dan zeventig kilometer aan wandelroutes door de stad, door parken en langs de St. John River loopt. In het toeristenbureau zijn routekaarten daarvan verkrijgbaar. Daar kun je ook een bezoekersparkeerpas krijgen waarmee drie dagen gratis geparkeerd mag worden in vakken met parkeermeters en op alle parkeerterreinen van de gemeente. Op deze pagina's aandacht voor het stadhuis, het garnizoensdistrict, het oosten, het zuiden en het westen van het stadscentrum, en enkele zaken aan de noordkant van de St. John River.

City Hall

Het stadhuis (City Hall) van hoofdstad Fredericton is een centraal punt in de stad, zowel om te vertrekken voor een rondwandeling als om informatie te verkrijgen. Het gebouw zelf is ook het bezichtigen waard.

In de zomermaanden is een balie van het toeristenbureau gehuisvest op de begane grond van het stadhuis aan 397 Queen Street, midden in het centrum van de stad. Het is ook een vertrekpunt voor rondleidingen. Deze balie is open van half mei tot half oktober. Daarbuiten kun je terecht bij het kantoor aan 11 Carleton Street. Het stadhuis zelf is een bezienswaardigheid. Het voorste stuk dateert uit 1876, de aanbouw aan de achterkant kwam er in 1977 bij. Het is naar verluidt het oudste stadhuis in de maritieme provincies dat nog steeds als zodanig in gebruik is. Binnen is een serie wandtapijten over de historie van Fredericton de moeite waard. Met een rondleiding is het te bezichtigen. Die zijn van half mei tot half oktober.

Little Nude Dude

Voor het stadhuis staat een uit 1885 daterende bronzen fontein met bovenop een decoratief engeltje. De bevolking noemt dat liefkozend ‘Freddie, the little nude dude’, het naakte kereltje.

10 prachtige bestemmingen in Fredericton en Oost-Canada