Fredericton

Swipe

Garrison District

Direct rechts van het stadhuis van Fredericton ligt het Historic Garrison District, het garnizoensdistrict. Dat is een omheinde groep gebouwen waarin van 1784 tot 1869 onderdelen van het Britse leger gehuisvest waren. Sinds 1964 is het een historisch monument. Het complex bestaat uit enkele militaire gebouwen, onderwijsinstellingen en musea. Het wordt ingesloten door York Street, Queen Street en Regent Street en doorsneden door Carleton Street.

Justice Building

In het Justice Building, op de hoek van York Street en Queen Street, zitten een rechtbank, de Connexion-kunstgalerie, het School Days Museum en een dansstudio. De rechtbank is gewoon in gebruik en niet te bezoeken om rond te kijken. De andere ‘bewoners’ zijn aan de achterkant van het gebouw toegankelijk.

Galerie Connexion

De Galerie Connexion wordt door kunstenaars zelf gerund. Er zijn exposities van vooral hedendaagse en experimentele kunst. De ingang is aan 453 Queen Street. Open op de middagen van dinsdag tot en met vrijdag, maar soms is er in de weekends ook wel iemand.

School Days Museum

Het School Days Museum heeft exposities over voorwerpen, boeken en meubels die werden gebruikt in de openbare scholen en de lerarenopleidingen vanaf half negentiende eeuw. Het is open van begin juni tot eind augustus (niet op zondag).

Soldiers’ Barracks

Op de hoek van Queen Street en Carleton Street staat het gebouw Soldiers’ Barracks. Daarin zaten vroeger barakken die huisvesting boden aan meer dan tweehonderd Britse soldaten. Het dateert uit 1827. Nu zijn op de benedenverdieping winkeltjes en werkplaatsen van handwerkslieden en kunstenaars, samengevat onder de titel Artisan Studio’s. Hun ateliers en galerieën zijn open van begin juni tot eind september. Een van de zalen op de bovenverdieping is in oude staat teruggebracht en ingericht alsof negentien soldaten er onderdak vinden. Er staan onder meer ijzeren bedden, een tafel en houten banken. In de meeste andere voormalige barakzalen zijn nu kantoren van de provinciale archeologische dienst. Rondleidingen zijn in juli en augustus. Buiten hangt een zonnewijzer die de plaatselijke zonnetijd aangeeft. Die wijkt ruim een kwartier af van de echte kloktijd. Toegang via 485 Queen Street.

Guard House

De wachtposten van het militaire complex hadden een eigen wachthuis, Guard House op de hoek van Queen Street en Carleton Street. Tegenwoordig staat daar een zo authentiek mogelijk nagebouwde replica; het origineel uit 1828 is afgebrand. Binnen zijn onder andere musketten, uniformen en andere uitrustingen te zien. Ook is er een gereconstrueerd cellenblok. In juli en augustus worden er rondleidingen verzorgd.

Militia Arms Store

Naast het Guard House staat de wapenopslagplaats Militia Arms Store. Dit is het enige houten gebouw dat van het oorspronkelijke kazernecomplex is overgebleven. Het dateert uit 1832 en is na 1882 onder andere ook in gebruik geweest als ziekenhuis, voor drankopslag, als ontmoetingsruimte voor geheelonthouders en als woonhuis. Nu biedt het onderdak aan het toeristenbureau van Fredericton. De ingang is aan 11 Carleton Street.

York-Sunbury Museum

Uitkijkend op een voormalig exercitieplein (nu een park) staat aan 571 Queen Street het York-Sunbury Museum. Dat zit in een gebouw waarin ooit de officieren van de kazerne onderdak vonden. Het heet dan ook Officers’ Quarters en het dateert van circa 1840. Het museum toont de militaire en de burgerlijke geschiedenis van stad en regio. Aparte exposities zijn er over de legering van Britse militairen in Fredericton tussen 1784 en 1869 en de activiteiten van lokale soldaten in de twee wereldoorlogen. Verder zijn er vitrines met plaatselijke curiosa en een display over de lokale brandweer. Open van begin april tot half december (buiten juli en augustus niet op zondag en maandag).

Officers’ Square

Dat exercitieplein-park heet Officers’ Square. Van begin juli tot begin september worden hier demonstraties van het wisselen van de wacht gegeven en vinden er theater- en muziekvoorstellingen plaats.

10 prachtige bestemmingen in Garrison District en Oost-Canada