Fredericton

Swipe

Noord van de rivier

Over de St. John River die door Fredericton loopt gaan enkele bruggen naar de wijken die aan de noordkant daarvan liggen. Daar zijn ook enkele bezienswaardigheden en die komen op deze pagina aan de orde.

Ducks Unlimited Centre

Tentoonstellingen over wetlands en de natuur in en rond Fredericton zijn te zien in het natuurcentrum Ducks Unlimited Conservation Centre. Dat is te vinden aan de noordoever van de St. John River. Ducks Unlimited is een Canadese nationale organisatie die zich bezighoudt met de aankoop en het beheer van natuurgebieden. Vanaf een balkon aan de achterzijde van het gebouw is er zicht op de rivier. Het is niet ongewoon daar watervogels, visarenden en Amerikaanse zeearenden te zien. Het centrum staat aan 752 Union Street en is open op werkdagen. Rond Ducks Unlimited Conservation Centre is een natuurgebiedje en ernaast het vooral op recreatie gerichte Carleton Park.

Marysville

Vanaf Carleton Park naar het noorden loopt Gibson Street. Deze gaat over in Canada Street en die voert door de wijk Marysville. Dat is een beschermde monumentenregio in de Nashwaak-vallei. Het betreft een voormalig negentiende-eeuws industriestadje dat naar eigen zeggen tot de best bewaarde van Canada behoort. Centraal staat een groot stenen gebouw. Daarin zat vroeger een katoenfabriek. Nu is het een provinciaal kantorencomplex. Langs de straten daar omheen staan eenvoudige stenen huizen van de werknemers daarvan maar ook luxere villa’s van de managers en enkele kerken. Het toeristenbureau in downtown Fredericton heeft een beschrijving van een wandelroute. Marysville is genoemd naar de echtgenote van Alexander Gibson. Deze begon hier in de tweede helft van de negentiende eeuw de katoenfabriek en enkele houtzagerijen en maakte het stadje er omheen groot. Tegenwoordig wordt er niet meer met katoen gewerkt en zijn de houtzagerijen verdwenen. Sinds 1973 is Marysville een onderdeel van Fredericton.

St. Mary’s Reserve

Voor de Europeanen hier fabrieken gingen neerzetten, vertoefden er inheemse Mi’kmaq- en Maliseet-mensen. Zij hadden dit gebied al duizenden jaren in gebruik, vooral voor jachtpartijen, maar ze woonden er niet echt. Pas in 1847 vestigden Maliseet-mensen zich permanent in een nederzetting langs de Nashwaak River ten noorden van wat nu Marysville heet. Daaruit is het St. Mary’s-reservaat gegroeid. Dat wordt druk bezocht vanwege het St. Mary’s Entertainment Centre, naar eigen zeggen de grootste bingohal van Atlantisch Canada.

10 prachtige bestemmingen in Noord van de rivier en Oost-Canada