Fredericton

Swipe

Oostkant van Downtown

Aan de oostkant van het historische centrum van Fredericton zijn enkele bezienswaardigheden zowel langs de rivier als langs de straten.

Lighthouse Adventure Centre

Aan de oever van de St. John River ter hoogte van de aanlegsteigers van de Regent Street Wharf staat een vuurtoren waarin het Lighthouse Adventure Centre is gevestigd. Het is een vierkant bouwwerk met vanaf de bovenste etage een goed zicht op de rivier, de stad en de omliggende vlaktes en heuvels. Op de diverse verdiepingen zijn vitrines te bekijken over de historie van Fredericton, de plaatselijke folklore en het leven langs de St. John River. Ook zijn er kaartjes verkrijgbaar voor rondvaarten, rondleidingen, spookwandelingen en allerlei activiteiten in de stad. Open van half mei tot eind september.

The Green

De vuurtoren staat in het park The Green. Dat is een vijf kilometer lange groene strook langs de St. John River die als een verbinding fungeert tussen andere parken en wandelroutes. Er staan panelen met historische foto’s die herinneren aan het begin van Fredericton. Ook staan er enkele monumenten. Een voormalige spoorbrug is nu de wandelbrug Trail Bridge en koppelt dit park met routes op de noordoever van de rivier.

Legislative Assembly

Het provinciale parlement van New Brunswick vergadert in de Legislative Assembly Building, het gebouw van de wetgevende vergadering, aan 706 Queen Street. Met torentjes, geveldriehoeken, een bordes met pilaren en binnen antiek aandoende vergaderzalen met pluche en hout, een zetel voor het staatshoofd of diens plaatsvervanger en een zilveren scepter op tafel straalt het de grandeur uit van de regerende macht. Het is in 1882 in gebruik genomen maar beschikt wel over alle moderne voorzieningen. Achter in de entreehal is een zelfdragende wenteltrap die op zich al een bezienswaardigheid is. In de tuinen rond het gebouw staan beelden en plaquettes van politieke figuren uit de geschiedenis van New Brunswick. Als het parlement niet bijeen is, kunnen bezoekers in de vergaderzaal rondkijken. Van eind mei tot eind augustus zijn er rondleidingen.

Beaverbrook Gallery

Dankzij een gift van plaatselijk weldoener, politicus en krantenuitgever William Maxwell Aitken ofwel lord Beaverbrook kon het kunstmuseum Beaverbrook Art Gallery worden gesticht. Dat staat aan 703 Queen Street. In permanente exposities zijn hier meer dan tweeduizend kunstwerken te zien van Canadese en Europese kunstenaars vanaf de zestiende eeuw. Grootste trekpleister is een verzameling werken van de Spaanse surrealist Salvador Dali, waaronder het immens grote schilderij Santiago el Grande. Ook heeft het museum wandtapijten, aardewerk en Europees meubilair verzameld. Die worden in wisselende exposities getoond. Buiten is een kleine beeldentuin.

Christ Church Cathedral

Een van de oudste anglicaanse kathedralen buiten Groot-Brittannië staat hier in Fredericton aan 168 Church Street, op de hoek van Brunswick Street. Dat betreft de Christ Church Cathedral en die is in 1853 in gebruik genomen. Daarvoor stond op dezelfde plek ook al een kerk, hier in het laatste kwart van de achttiende eeuw neergezet door Amerikaanse loyalisten. Naar verluidt is dit een van de mooiste voorbeelden van neogotische architectuur in Noord-Amerika. Muurschilderingen, glas-in-loodramen en fraai besneden houtwerk geven het gebouw een kunstzinnig interieur. Het is een nationaal historisch monument. De kerk is het hele jaar open. Rondleidingen zijn alleen van half juni tot eind augustus.

Waterloo Row

De Christ Church Cathedral kijkt uit op het begin van Waterloo Row. Dat is een straat die langs het oostelijkste deel van het park The Green loopt. Hij wordt geroemd om de statige privé-huizen van bijzondere architectuur. De meeste zijn niet voor toeristisch bezoek toegankelijk, maar het toeristenbureau heeft een brochure met beschrijvingen. Ook staan er enkele monumenten/standbeelden.

10 prachtige bestemmingen in Oostkant van Downtown en Oost-Canada