Fredericton

Swipe

Zuidkant van Downtown

Hier zijn enkele bezienswaardigheden gelegen aan de zuidkant van het historische centrum van Fredericton.

Old York County Goal

Vanaf de St. John River gezien naar het westen is aan 668 Brunswick Street de Old York County Goal met Science East. Dit gebouw dateert uit 1842 en was tot 1996 een gevangenis. Goal is een wat ouder woord daarvoor. Het is dan ook een stevig bouwwerk. Sinds 1999 zit er het expositiecentrum Science East in met meer dan honderd exposities en interactieve bezigheden op het gebied van wetenschap en technologie. Sommige cellen zijn in de displays opgenomen. In het souterrain woonde de hoofdwacht. Daar was ook een eigen bakkerij die het mogelijk maakte dat de gevangenen letterlijk op water en brood werden gezet. Nu zijn daar uitstallingen met voorwerpen uit de gevangenistijd en over beruchte gevangenen. Van begin september tot eind mei is het complex op maandagen dicht.

Old Burial Ground

In de Old York County Goal werden ook lieden opgehangen die ter dood waren veroordeeld. Sommigen daarvan werden op de Old Public Burial Ground begraven. Dat wordt historisch gezien het belangrijkste kerkhof van New Brunswick genoemd. Veel families van Franse kolonisten en Amerikaanse loyalisten, stichters van Fredericton, rechters, belangrijke bestuurders en militairen zijn er begraven. Het heeft meer dan honderd jaar dienstgedaan. Het oudste graf dateert uit 1787. Eind twintigste eeuw zijn er enkele monumenten neergezet, onder meer ter ere van de Britse militairen die in Fredericton hebben gediend en ter herdenking van de aankomst van Amerikaanse loyalisten in 1783. De ingang van de Old Burial Ground is aan Brunswick Street tussen Sunbury Street en Regent Street.

Wilmot United Church

Een van de oudste nog voor het oorspronkelijke doel in gebruik zijnde gebouwen in Fredericton is de Wilmot United Church aan 473 King Street, tegenover het Historic Garrison District. Deze kerk is in 1852 ingewijd en bevindt zich op een plek waar al sinds eind achttiende eeuw godshuizen hadden gestaan. Wilmot was een van de kerkleiders en bovendien politicus en vice-gouverneur van New Brunswick. Het betreft een houten bouwwerk met een interieur dat door plaatselijke handwerkslieden is aangekleed en verfraaid. De glas-in-loodramen worden bijzonder genoemd. In de zomermaanden worden op werkdagen rondleidingen gegeven.

University of New Brunswick

Op de Fredericton-campus van de University of New Brunswick staat naar verluidt het oudste universiteitsgebouw van Canada dat nog steeds gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel. Het betreft het hoofdgebouw van de universiteit aan 3 Bailey Drive in het verlengde van University Avenue. Nu heet dat de Sir Howard Douglas Hall; in 1826 was het geopend als King’s College. In de Great Hall ervan zijn displays over de historie van deze universiteit. Gevluchte Amerikaanse loyalisten hebben haar in 1785 opgericht.

Brydone Jack Observatory

Naast de Sir Howard Douglas Hall op het terrein van de universiteit staat naar eigen zeggen Canada’s oudste sterrenkijker: de Brydone Jack Observatory. Deze dateert uit 1851. Hij stond in een houten, achthoekige toren. Nu is daarin een klein museum over sterrenkundige activiteiten en dit observatorium. De ingang is aan 5 Bailey Drive. Toegankelijk op werkdagen. Voor informatie contact opnemen met tel. +1-506-453-4723.

10 prachtige bestemmingen in Zuidkant van Downtown en Oost-Canada