Free State

Swipe

Free State

'Beloofde land'

Free State kenmerkt zich door landbouwgebied dat reikt tot de horizon; hierdoor staat de provincie te boek als ‘Graanschuur van Zuid-Afrika’. Ook beschikt Free State (ook gespeld als Freestate en Vrystaat) over goudmijnen die u vindt in de omgeving van Welkom en Virginia. Koppies, nabij Heilbron, vormen het kloppend diamanthart van de provincie. Deze industrieën creëren werkgelegenheid en zorgen ervoor dat de provinciale economie stabiele fundamenten heeft.

Provincie-indeling

De provincie is verdeeld in vier 'district municipalities' en één 'metropolitan municipality'. De namen van deze gemeentes zijn door Free State Tourism Authority zijn overgenomen. Dit voorkomt verwarring en maakt het toeristische aanbod per gemeente overzichtelijk en toegankelijk. Borden met de (vaak moeilijk uitspreekbare districtnamen) zijn duidelijk geplaatst langs de wegen.

•, Fezile Dabi: het noorden;

•, Lejweleputswa: het midwesten;

•, Thabo Mofutsanyana: het oosten;

•, Xhariep (‘Orange River’): het zuiden;

• Mangaung Metropolitan Municipality: omgeving van Bloemfontein.

Vermijd (tol)snelweg N1

Door Free State leidt tolsnelweg N1, die geen gevarieerd landschap laat zien waardoor menig bezoeker het gebied teleurgesteld verlaat. Volg daarom binnenwegen, vermijd haast en rijd zoveel mogelijk in het oosten (berglandschap, groene dalen en Basotho-invloed) en uiterste zuiden.

Vredefort Dome

In 2005 werd Vredefort Dome ingeschreven op UNESCO’s World Heritage List. Het bergachtige gebied, waarvan wetenschappers aannamen dat het een geërodeerde, prehistorische vulkaan betrof, bleek namelijk ’s?werelds grootste krater te zijn. Wetenschappers concludeerden dat deze ongeveer twee miljard jaar oud is. De kraterdoorsnede van driehonderd kilometer geeft aan dat een meteoriet (met een lengte van tien kilometer) hier is ingeslagen met een snelheid van ongeveer 30.000 kilometer per uur. De stokoude wanden vormen nu vulkanisch gebied dat de vorm heeft van een halve maan.

Het dorp Vredefort ligt in de krater, net als vakantieoord Parys waar het plaatselijke bureau voor toerisme is gevestigd (hoek Buiten St en Water St, tel. 056-8114000, geopend ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur, za. en zo. 09.00-16.00 uur). Parys ligt aan de Vaal en is bekend om haar antiekwinkels, ‘The Dome Adventure Festival’ (nov.), mampoerstokerij en zwarte frambozenboerderij.

10 prachtige bestemmingen in Free State en Zuid-Afrika