Free State

Swipe

Free State (Oost)

Inleiding Free State (Oost)

Het oosten van Free State bestaat uit hooggelegen landbouwgebied dat wordt bevolkt door Sesotho-sprekende Basotho's en Afrikaanssprekende boeren. Aan weerszijden van groen Caledon Valley ('Mohokare Drainage Area' in Lesotho) bevinden zich sterk geërodeerde zandsteenlandschappen. Deze kenmerken zich door uitstekende bergen, kliffen, heuvels en graslanden. Het zicht op Maloti Mountains in Lesotho is indrukwekkend, terwijl ‘tuisnywerheid’ en gastvrijheid worden getoond in landelijke restaurantjes en cafés.

Thaba Ntchu en Ladybrand

Vanuit Bloemfontein leidt de N8 door Highveld naar uitgestrekt Thaba Ntchu. Deze verarmde plaats bevond zich in ‘homeland’ Bophuthatswana en werd gepromoot als casinobestemming, dat het nog is. Richting het oosten wordt het landschap afwisselender.

Kleinschalig Ladybrand is aangenaam en staat bekend om haar fotogenieke zandstenen gebouwen. Grenspost ‘Maseru Bridge’ ligt ten zuiden van Ladybrand en is continu geopend.

Clocolan

Agrarisch Clocolan is bekend om haar kersengaarden, die het glooiende landschap in het voorjaar roze kleuren. Bij deze kleine plaats worden ook aardappels, asperges en granen verbouwd. Lethoteng Weavers (First St 77, 9051-9430568, geopend ma. t/m vr. 08:00-17:00 uur, za. 08:00-12:00) werd gesticht door Sotho-vrouwen die trachtten samen inkomen te genereren. In de ruimte maken wevers kleurrijke wandtapijten en truien; u kunt een kijkje nemen of items kopen ter ondersteuning van dit project.

Ficksburg

Ficksburg ligt aan de Caledon, die de grens met Lesotho vormt. De omgeving bestaat uit glooiend berglandschap dat is bezaaid met rotsen en lange plateaus vormt. In de valleien ligt landbouwgebied, waarop kersen (Ficksburgs symbool), asperges, appels en perziken groeien. Het centrum staat bekend om zijn zandstenen gebouwen en winkels; u kunt hier in alle rust inkopen doen voordat u Lesotho gaat verkennen. ‘Ficksburg Bridge’ is continu geopend.

Clarens

Artiestenoord Clarens bevindt zich in een hooggelegen vallei. Het zicht op Maloti Mountains is onvergetelijk en vormt de focus van schilders. De (neo)koloniale bungalows en houten winkelpanden worden overschaduwd door bomen en parken, terwijl de bergen ’s?winters zijn bedekt met sneeuw. Clarens is boordevol eet- en drinkgelegenheden en biedt wandel-, raft- en paardrijmogelijkheden.

Golden Gate Highlands National Park

Spectaculair berglandschap is de voornaamste eigenschap van Golden Gate Highlands National Park (tel. 058-2551000). U vindt hier torenhoge zandsteenkliffen en kloven die door de laagstaande zon goud kleuren, een onvergetelijk gezicht. Golden Gate vormt het leefgebied van blesbokken, elandantilopen, gnoes, oribi’s en springbokken. Omdat de openbare weg door Golden Gate leidt, is dit park continu geopend. Langs de weg kunt u stoppen, ‘Rhebok Hiking Trail’ is geschikt voor gevorderde wandelaars en start bij Glen Reenen Rest Camp.

10 prachtige bestemmingen in Free State (Oost) en Zuid-Afrika