Funen (Fyn)

Swipe

Funen (Fyn)

Schrijver Hans Christian Andersen noemde zijn geboortestreek het 'groene hart van Denemarken' en putte volop inspiratie uit het lieflijke, glooiende landschap met weilanden, boomgaarden, paden met overhangende bomen en witte kerkjes. Tuinen vol rozenstruiken en popperige halfhouten huisjes met rieten daken vormden het decor voor zijn wereldberoemde sprookjes. Daarbij passen ook de romantische renaissancekastelen, de adellijke buitenverblijven en de pittoreske stadjes die plotseling opdoemen in een agrarische omgeving.

In mei zijn delen van Funen knalgeel, wanneer het koolzaad in bloei staat. Vooral fietsers laten zich graag betoveren door dit vakantieparadijsje. Op Funen ben je nooit ver weg van de kust zodat een fietstocht langs akkers en fruitbomen leuk te combineren is met strandbezoek of een zeil- of kajaktocht. Ook sportvissers weten Funen te vinden, vooral vanwege de voortreffelijke forel.

Belangrijkste bezienswaardigheid is natuurlijk het oude woonhuis van Andersen in Odense, nu ingericht als museum. De archipel Funen (Funen Amt) bestaat uit vijftig eilanden. Funen zelf kun je nauwelijks nog een eiland noemen sinds het door twee bruggen wordt verbonden met Jutland en het eiland Seeland. Daardoor is Funen ook vanuit Nederland snel en gemakkelijk bereikbaar.

www.visitfyn.com (toeristische informatie)

Funen (Fyn)

10 prachtige bestemmingen in Funen (Fyn) en Denemarken