Funen (Fyn)

Swipe

Egeskov

Sprookjeskasteel

Funen heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de Deense adel. Van hun kastelen en landgoederen verkeren er nog tientallen in zeer goede staat. Om in hun onderhoud te kunnen voorzien hebben de particuliere eigenaars van deze onderkomens hun deuren geopend voor het publiek. Het merendeel van de kastelen wordt echter onderhouden door de overheid, waarvan het sprookjesachtige slot Egeskov wel het bekendste is.

Egeskov werd in 1554 als fort gebouwd op een fundering van een paar duizend eikenhouten palen. In de dubbeldikke muren bevinden zich geheime trappen die gebruikt werden tijdens een beleg. Andersen logeerde graag op Egeskov. Het kasteel duikt een paar keer op in zijn verhalen. Wie het kasteel van nabij ziet, weerspiegeld in het water van de brede slotgracht, begrijpt meteen waarom het tot de mooiste renaissance-kastelen van Europa behoort. Het slot lijkt rechtstreeks uit het water op te rijzen. Via een ophaalbrug bereik je het binnenterrein.

Binnen zijn de vertrekken door opeenvolgende generaties graven en gravinnen aangekleed met kostbare meubels, schilderijen, tapijten en jachttrofee‘n. Iedere kamer vormt het decor voor een van de vele verhalen die zich rond de bewoners van het kasteel hebben afgespeeld. Ook de uitgestrekte tuinen eromheen (20 hectaren), met strak gesnoeide hagen, gebeeldhouwde buxushagen, loslopende pauwen, een doolhof en een spannend boomtopwandelpad spreken tot de verbeelding. In een van de bijgebouwen van het kasteel is een museum met antieke automobielen en voor de kinderen is er een speeltuin en een kinderboerderij.

Andere bezienswaardige Funense kastelen kun je op onderstaande websites bekijken. Vooral Valdemar heeft een schitterend interieur.

 

Funen (Fyn)

10 prachtige bestemmingen in Egeskov en Denemarken