Funen (Fyn)

Swipe

Odense

'Geliefde, oude geboortestad je bent steeds in mijn gedachten..'. Aldus Hans Christian Andersen in een van zijn gedichten. Hij verliet Odense al op jeugdige leeftijd en kwam er daarna nog maar zelden maar de stad is onlosmakelijk met de naam van de grote schrijver verbonden. Dat bewijzen wel de hordes toeristen uit binnen- en buitenland die in de zomer Odense en het museum van Andersen bezoeken.

Overal zijn herinneringen aan de beroemde verteller te vinden, onder andere in de vorm van beelden van sprookjesfiguren. Ieder jaar in juli en augustus komt Odense nog meerl tot leven tijdens het Andersen-festival waarbij één toneelstuk van de schrijver vele malen wordt opgevoerd. In de zomer zijn er nog tal van andere culturele en muzikale festivals. Geen wonder dat Odense een van de drukst bezochte steden van Denemarken is - er valt altijd wat te beleven.

Odense (185.000 inwoners) dankt zijn naam aan de Oudnoorse oppergod Odin. Mogelijk werd de god hier in het voorchristelijke tijdperk vereerd. Het is nu de hoofdstad van Funen en de derde stad van Denemarken. Helaas werd veel van het oude, sfeervolle Odense opgeofferd aan stadsvernieuwing. Maar het is er toch nog gezellig, dankzij cafés, restaurants, bioscopen, musea, parken en winkelstraten. De Sint Knudskerk nabij de Odense  wordt beschouwd als hoogtepunt van de gotische architectuur. In de kelder van de kerk staan twee glazen kisten met de negenhonderd jaar oude beenderen van koning Canute (Knud) en zijn broer Benedikt.

Fietsstad

Net als Kopenhagen is dit een uitgesproken fietsvriendelijke stad met overal goed onderhouden en veilige fietspaden. Fiets eens langs de Brandts Klaedefabrik, een voormalige textielfabriek waarin nu een cultureel centrum is gehuisvest. Hierin tentoonstellingsruimten voor avant-gardistische kunstenaars en musea op het gebied van fotografie, grafische vormgeving en media. Er zijn ook een paar cafés, een bioscoop en een restaurant.

Je kunt ook een boottochtje maken op de Odense, de rivier die dwars door het stadshart slingert.

www.visitodense.com (toeristische informatie)

www.odmus.dk (musea van Odense)

www.odensezoo.dk (dierentuin)

Hans Christian Andersen Museum

H.C. Andersens Barndomshjem

Het huis waar Andersen (1805 - 1875) zijn jeugd doorbracht (Hans Jensens Strode 37-45) staat in de oudste wijk van Odense, met popperige woninkjes in vrolijke pasteltinten.

Andersen kwam uit een arm gezin maar al op veertienjarige leeftijd vertrok hij naar Kopenhagen om daar zijn geluk te beproeven. Het huis is sinds 1908 een museum waar het in de zomermaanden onder de lage plafonds en in de nauwe gangen wel wat krapjes wordt met al die bezoekers. Desondanks is het museum een bezoekje waard.  Er is van alles te zien over het leven en werk van de schrijver, alsook over de tijd waarin hij leefde.

Andersen liet tal van (dag)boeken, reisverslagen, foto's, knipsels en allerlei personalia na. Duidelijk wordt hoe de vele reizen die Andersen maakte én zijn liefdesleven zijn artistieke carrire beïnvloedden. Let ook op reisuitrusting van H.C. Behalve een koffer nam hij ook altijd een stuk touw mee om bij brand snel uit het hotelraam te kunnen ontsnappen.

Tot de inventaris behoort ook een bibliotheek met allerlei illustratiemateriaal en vertalingen van de sprookjes in een verbijsterende hoeveelheid talen. Op de multimedia-afdeling kun je op een pc zijn boeken bekijken en beluisteren. In de bijbehorende winkel zijn uiteraard Andersens boeken te koop. Het museum werd geheel gerenoveerd ter ere van het Hans Christian Andersen-jaar in 2005.

Verderop in de stad vind je ook nog het geboortehuis van Andersen.

Den Fynske Landsby (Funens dorp)

Realistische reconstructie van een Deens dorpje uit vervlogen tijden, gelegen te midden van wat verdwaalde akkers ten zuiden van het centrum van Odense. Via smalle weggetjes kom je bij boerderijen uit de 18e en 19e eeuw, oude molens en een hoefsmid. De aanwezigheid van echt vee draagt enigszins bij aan het gevoel van nostalgie. Kinderen kunnen er koeien en geiten melken, weven aan een weefgetouw of een tochtje maken met een paardenkar.

Funen (Fyn)

10 prachtige bestemmingen in Odense en Denemarken