Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Gijón (Xixón)

Gijón was tot eind 18e eeuw hoofdstad van het Spaanse koninkrijk Asturië. Tegenwoordig is de stad eveneens hoofdstad, maar dan van de gelijknamige autonome republiek, een van de zeventien waaruit het koninkrijk Spanje bestaat. De aanloop tot deze verheven status is lang en moeizaam geweest.

In de loop van de 16e-eeuw, Spanjes Gouden Eeuw, ontwikkelde de stad zich geleidelijk tot handelshaven en won aan invloed. Hoewel in economisch belang allang overvleugeld door Bilbao, is Gijón door haar ligging aan de Golf van Biskaje nog steeds een belangrijke zeehaven en telt ca. 277 duizend inwoners.

De stad ligt in het centrum van een sterk geïndustrialiseerde streek met staalfabrieken, metaalindustrie en vis- en visverwerkende industrie. Daarnaast is toerisme een belangrijke pijler onder de economie van zowel de stad als de omringende gemeenten.

Het oudste stadsdeel ligt op de kop van het Santa Catalina-schiereiland. Het straalt op een zonnige zomerdag een gezellige sfeer uit; u vindt hier bovendien tal van prima eetgelegenheden. Deze landtong vormt tegelijkertijd de begrenzing tussen het bedrijvige westelijke havengebied en de rest van de stad. Aan de westzijde ervan ligt de jachthaven met aansluitend een klein zandstrand.

Ten oosten van het schiereiland strekt zich het veel grotere Playa de San Lorenzo uit; dit strand trekt zomers drommen Spaanse dagjesmensen die de stad daarmee tot een van de drukste badplaatsen van de Costa Verde maken.

Op het strand is het bovendien dringen geblazen, want het loopt met vloed voor de helft onder en is voor het overige beplant met honderden toldas, kleurige strandtentjes. Als het te druk is kunt u altijd nog uitwijken naar het Parque Isabel la Católica, een groene oase in het oosten van de stad, direct achter het strand.

Of zoek uw heil noordelijker langs de kust door de N641 te volgen en voorbij de industriële zone naar de kust af te slaan. Hier vindt u verschillende kleine baaien met zandstranden.

De Avenida da Rufo Garcia Rendueles, de boulevard die langs het strand loopt, gaat richting schiereiland over in de autovrije Paseo del Muro de San Lorenzo. De straten die van hieruit de stad inlopen vormen het ‘nieuwe’ centrum. Hier bevinden zich de belangrijkste winkelstraten en de meeste hotels en restaurants. De brede, gezellige Calle Corrida die vanaf de Plaza del Seis de Agosto naar de Plaza del Carmen loopt, speelt daarin met zijn vele terrasjes de hoofdrol.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) zijn grote delen van de stad met de grond gelijk gemaakt. Nu overheerst de architectuur uit de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw, afgewisseld met ambitieuze, postmoderne creaties. Brede boulevards die vanuit de centraal gelegen Plaza de San Miguel uitwaaieren, zorgen voor doorstroming van het drukke verkeer.

Bezienswaardigheden

Gijón heeft niet alleen tijdens de burgeroorlog in de vuurlinie gelegen, maar was vanwege zijn haven ook in eerdere conflicten doelwit. Veel authentieke historische gebouwen zijn er dan ook niet te vinden. De moeite waard om te gaan bekijken is het streng vierkante en van kantelen voorziene Marqueses de Revillagigedo-paleis (Palacio de los Marqueses de Revillagigedo). Het dateert oorspronkelijk uit de 15e eeuw, maar is in de 17e eeuw grotendeels herbouwd.

Interessant is ook een bezoek aan het paleis Condes de Valdés (Palacio de los Condes de Valdés). Dit adellijke onderkomen kwam gereed in 1590 en doet nu dienst als klooster. Uit de 16e eeuw dateert de San Pedro-kerk (Iglesia San Pedro), maar deze kerk is in de jaren ‘50 van de vorige eeuw geheel gerestaureerd. Aanzienlijk ouder zijn de restanten van de Termas Romano, de Romeinse warmwaterbronnen die aan het begin van schiereiland liggen.

Evenementen

Op de eerste zaterdag van augustus viert Gijón een typisch Asturisch volksfeest, het Fiesta Asturías.

10 prachtige bestemmingen in Gijón (Xixón) en Spanje