Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Lugo

Lugo is hoofdstad van de gelijknamige en tevens grootste provincie van de Spaanse autonome regio Galicië. De stad telt bijna 100 duizend inwoners en vormt het hart van een dun bevolkt land- en wijnbouwgebied. De lokale economie draait vooral op dienstverleningen.

De van oudsher aanwezige farmaceutische industrie heeft zich na de opening in 2010 van de prestigieuze, buiten de stad gelegen universiteitskliniek ‘Lucus Augusti’ - de grootste in de noordelijke regio - verder ontwikkeld.

Lugo strekt zich uit op de linker oever van de Rio Miño. Het is de enige stad ter wereld met nog vrijwel intacte Romeinse stadswallen. Om die reden staan ze sinds begin deze eeuw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als beschermende armen omsluiten de wallen de Ciudad Vieja, de oude stad.

Op weg naar het centrum valt op dat veel van de 17e- en 18e-eeuwse voormalige koopmanshuizen en ook nieuwere woonblokken traditionele miradores hebben, hoewel je hier ver van de winderige kust zit.

Bezienswaardigheden

De ruim twee kilometer lange en zes meter dikke Romeinse muren dateren oorspronkelijk uit de 3e eeuw. Ze zijn vrijwel volledig opgetrokken uit leisteen en variëren in hoogte tussen de 10 en 15 meter. Hoewel ze in de loop van de geschiedenis vaak zijn beschadigd door oorlogsgeweld en met voor handen zijnde materialen weer hersteld en opgebouwd, hebben ze de tand des tijds wonderlijk goed doorstaan.

De omwalling wordt 85 maal onderbroken door halfronde cubos, kleine torens en poorten. De best bewaard is de westelijke stadspoort aan de Praza Pio XII. Een wandeling over de muren biedt u een mooi uitzicht over de oude wijken rondom de kathedraal.

De Kathedraal van Lugo (Catedral de Lugo) staat in het noorden van de oude stad en dateert oorspronkelijk uit begin 12e eeuw en was bedoeld als kopie van de kathedraal van Santiago de Compostela. Vooral tussen de 15e en 18e eeuw is er voortdurend aan ge- en verbouwd, waardoor een merkwaardige mengeling van stijlen is ontstaan. Gotische, barokke en neo-klassieke elementen strijden om de voorrang.

In het interieur is de Romaanse sfeer grotendeels behouden gebleven. In de barokke hoofdkapel staat het beeld van de grootogige Heilige Maagd, de Nuestra Señora de los Ojos Grandes.

Het plein achter de kathedraal biedt uitzicht op het bisschoppelijk paleis (Palacio Episcopal) uit de 18e eeuw. Aan de gezellige Plaza Mayor met zijn terrasjes en park, staat onder andere het uitbundig gedecoreerde Raadhuis (Ayuntamiento).

Interessant is ook een bezoek aan de San Francisco-kerk (Iglesia de San Francisco) uit de 16e eeuw; veel bezoekers gaan daarbij vaak voorbij aan de mooie gebeeldhouwde kloostergalerijen.

10 prachtige bestemmingen in Lugo en Spanje