Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Ponferrada

Ponferrada is in grootte de tweede stad van de Spaanse provincie León en een typisch post-moderne Spaanse stad. Omgeven door veel groen, dient zij zich van verre aan als een oase. De stad ligt met 68 duizend inwoners in de onherbergzame, door mijnbouw getekend laagland dat is ingeklemd tussen het Cantabrisch randgebergte en de Montes de León.

In de Romeinse tijd stond de stad bekend als de legioensstad Interamnium Flavium. Vanaf de 11e eeuw ontwikkelde Ponferrada zich als belangrijke halteplaats op de pelgrimsroute vanuit Portugal naar Santiago. Uit die tijd dateert de machtige ruïne van het Tempelierskasteel dat het silhouet van de stad bepaalt.

Ponferrada is geen stad om lang te blijven hangen, ondanks het imponerende kasteel en het kleine gezellige centrum rondom de familiale Plaza Mayor.

Bezienswaardigheden

Het massieve zandkleurige Tempelierskasteel (Castillo de los Templarios) torent hoog uit boven de stad. Het kasteel is flink door de tand des tijds aangetast, maar geldt nog steeds als beeldbepalend voor de Spaanse middeleeuwse militaire architectuur. Het fort dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd op de fundamenten van een Romeinse vesting.

Als verdedigingswerk maakte het deel uit van een hele reeks kastelen die de Tempeliers langs de Camino de Santiago hadden gebouwd ter bescherming van de pelgrims.

Naast de mozarabische Santo Tomás de las Ollas-kerk (lglesia de Santo Tomás de las Ollas) die uit de 10e eeuw dateert, is vooral de 16e-eeuwse gotische basiliek van Santa María de la Encina (Basilica de Santa María de la Encina) interessant vanwege de renaissance-invloeden. Deze kerk staat aan de Plaza Mayor.

Evenementen

Als de eerste volle maan in de zomer zich aandient, is dat het startsein voor La Noche Templaria, de Nacht van de Tempeliers. Duizenden mensen in middeleeuwse kledij verzamelen zich bij het kasteel voor een spectaculair klank- en lichtspel. Tijdens de Semana Santa, de Heilige Week, d.i. de week vóór Pasen, zijn er elke dag processies die zich voornamelijk afspelen in en rondom de basiliek. Jaarlijks van 6 tot 12 september is er een feestweek rond de patrones van de stad, Nostra Señora de la Encina.

10 prachtige bestemmingen in Ponferrada en Spanje