Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Pontevedra

De Spaanse stad Pontevedra was onder de naam Pons Vetus vanaf de Romeinse tijd tot halverwege de 17e eeuw een florerende handelsstad. Daarna verzandde de haven en nam het economisch belang af.

Vaak wordt beweerd dat Columbus zijn eerste schip, de 'Santa Maria', in Pontevedra liet bouwen. Daarover bestaat echter geen zekerheid. Vast staat wel dat hij na de ontdekking van Amerika met het karveel ‘Pinta' ergens in het zuiden van de provincie een haven binnenliep. Maar ook over de precieze aanloophaven zijn de historici het oneens.

Voor Spanjereizigers is het geen onbekend beeld: ook Pontevedra laadt de verdenking op zich, dat aan de 19e- en 20e-eeuwse stadsontwikkeling nauwelijks planologen te pas zijn gekomen. Maar achter de rommelige industrie- en woonwijken, gaat een heel mooi Romaans stadscentrum schuil. In de smalle straten en door arcaden omsloten plaza’s van de Barrio Alto, de oude binnenstad, heerst een serene, bijna voorname rust.

Ook de ligging van de stad aan de Ría de Pontevedra rechtvaardigt een bezoek. Zoals in veel Spaanse provinciehoofdsteden, is de oorspronkelijke handels- en maakindustrie geleidelijk vervangen door een uitdijende dienstensector met de overheid als grootste werkgever. De stad telt een kleine 81 duizend inwoners.

Bezienswaardigheden

De Barrio Alto met zijn kleurrijke winkeltjes, gezellige restaurants en tot kleine siertuinen omgetoverde binnenplaatsen, bezoek je vooral vanwege de sfeer. Wie iets van cultuur wil opsnuiven, kan een bezoek brengen aan de San Francisco-kerk (Iglesia de San Francisco) die aan het centrale plein van de stad ligt, de Plaza de Orense. Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en is ooit gesticht door de dichtende admiraal Gómez Charino.

Ook een bezoek waard is de Santa María la Mayor-basiliek (Basilica de Santa Maria la Mayor) die tussen 1520 en 1559 is gebouwd. De platereske façade is van de hand van Cornelis de Hollanda, de Hollandse beeldhouwer die in zijn tijd rondreisde in het noordwesten van Spanje. De kerk is gerestaureerd en nu nationaal monument.

In wat rest van het Santa Domingo-klooster (Convento de Santa Domingo), is nu een klein historisch museum ondergebracht waarin veel ruimte is vrijgemaakt voor een prachtige collectie Galicische hoogkruizen.

Tot slot geeft het Provinciaal Museum (Museo Provincial) een goed beeld van de geschiedenis van de regio Galicië. Het museum is ondergebracht in een van de vele 18e-eeuwse adellijke huizen die de stad rijk is; het is te vinden aan de elegante en intieme Plaza de la Leña waar je ter afsluiting van een bezoek aan Pontevedra een terrasje kunt pikken of een hapje kunt eten.

10 prachtige bestemmingen in Pontevedra en Spanje