Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Santander

Santander heeft zich als hoofdstad van de Spaanse autonome regio Cantabrië in de afgelopen decennia ontwikkeld tot de belangrijkste badplaats aan de Atlantische kust. Vooral welgestelde Madrilenen zoeken er van ouds s ’zomers verkoeling. Economisch draait de stad op toerisme, handel en transport.

Santander heeft een klein vliegveld waar vooral de Europese prijsvechters gebruik van maken; er is een rechtstreekse ferryverbinding met Engeland. De stad telt ruim 180 duizend inwoners en strekt zich uit op de linker oever van de brede Baai van Santander, tegenover de monding van de Río Miera.

In de Middeleeuwen maakte de stad zowel economisch als cultureel een grote bloei door. De uit die tijd daterende historische gebouwen zouden daarvan kunnen getuigen, als Napoleon ze niet voor het grootste deel met de grond gelijk had gemaakt. Een brand in 1941 als gevolg van een wervelstorm had eveneens rampzalige gevolgen.

Het vrijwel volledig herbouwde centrum is echter gezellig en heeft een heel eigen karakter.

In de zomermaanden, d.w.z. vanaf mei tot begin oktober, speelt het leven in Santander zich af op en onderaan de boulevards; de stranden zijn via brede trappen toegankelijk. Het populairste strand is het veel grotere en bredere Playa El Sardinero aan de noordrand van de stad.

Langs de boulevards zijn de beste restaurants te vinden, de meest gerenommeerde hotels en de betere tapasbars en winkels.

Net als in Bilbao en San Sebastian kan op windstille zomerse dagen smogvorming optreden. Dat probleem kende men in het begin van deze eeuw niet toen koning Alfons Xlll Santander als zomerresidentie koos. Het uit die tijd daterende koninklijke verblijf op het noordelijk schiereiland La Magdalena - een schitterende locatie met uitzicht op de oceaan en beide stranden - is nu in gebruik als dependance van de Menéndez Pelayo universiteit. Er worden zomercursussen gegeven voor zowel Spaanse als buitenlandse studenten.

Wie op warme dagen verkoeling zoekt, of in voor- of najaar beschutting tegen wind en regen, kan zijn heil zoeken in de Mercado del Este, de in 1839 gebouwde overdekte markt met uitstekende winkel- en eetgelegenheden. U vindt de markt in het centrum in de buurt van de ferry terminal, achter de doorgaande Paseo Perada.

Bezienswaardigheden

Het heeft de Kathedraal van Santander (Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Santander) die in de 12e eeuw werd gesticht niet meegezeten. De kerk werd drie maal volledig verwoest en even zo vaak herbouwd. De laatste versie kwam pas in 1955 gereed. Oorspronkelijk Romaans zijn de crypte en het aanpalende klooster dat een gotische kruisgang heeft. In het klooster bevindt zich de graftombe van de Spaanse filosoof en historicus Menéndez Pelayo.

Vanaf de kathedraal loopt de Calle Calvo Sotelo in westelijke richting naar het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Santander y Cantabria) met een mooie collectie oude meesters, voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw. Naast het museum bevindt zich de stadsbibliotheek waarin onder meer een unieke door Pelayo aan zijn geboortestad nagelaten verzameling oude boeken is ondergebracht.

In het noordelijke stadsdeel is het befaamde Provinciaal Prehistorisch en Archeologisch Museum (Museo Provincial de Prehistoria y Arqueologica) te vinden. Een bezoek aan dit oudheidkundig museum is een 'must' voor kenners en liefhebbers. Hier zijn de belangrijkste vondsten uit de grotten van Altamira- en het Castillo-complex bijeengebracht.

Evenementen

Jaarlijks in augustus vindt in Santander het befaamde Internationale Dans- en Muziek Festival (Festival Internacional de Santander) plaats. Dit is een van de belangrijkste festivals van Spanje met dagelijks ballet-, toneel- en muziekvoorstellingen. De meeste voorstellingen beginnen naar goed Spaans gebruik pas laat in de avond en vinden plaats op het grote centrale Plaza Porticado. Dit fraaie plein komt uit op de Calle Calvo Sotelo, min of meer recht tegenover de ferryterminal. www.festivalsantander.com

10 prachtige bestemmingen in Santander en Spanje