Galicië en de Cantabrische kust

Swipe

Zamora

De Spaanse stad Zamora ligt in het noordwesten van het centrale hoogland, in het stroomgebied van de machtige Río Duero, dicht tegen de Portugese grens aan. De stad is al eeuwenlang een belangrijk agrarische centrum. De rivier vormde in de Middeleeuwen de grens tussen het emiraat van Córdoba en de noordelijke christelijke koninkrijken.

Talloze malen tussen de 8e en 11e eeuw is deze later belangrijke gildestad inzet geweest van Moorse en christelijke veroveringsdrift. De prachtige lange boogbrug over de Duero, de Puente de Piedra, heeft dat alles overleefd.

Tegen dit decor speelde zich een van Spanje's meest beschreven koningsdrama's af rond de middeleeuwse held El Cid. Deze misleidde en vermoordde de op macht beluste koning Sancho ll die zijn geliefde Doña Urraca in Zamora belegerde. Zij had de stad van haar vader Ferdinand I gekregen en vocht een familie-oorlog uit met haar broers waarbij zij El Cid voor haar koninklijke karretje wist te spannen.

Het hart van deze bijna 65 duizend inwoners tellende stad wordt gevormd door de Plaza Mayor. Van hieruit waaieren straten als draden van een spinnenweb naar alle kanten uit. De kathedraal ligt in het zuiden van de stad - vanaf het omringende plein heb je een prachtig panorama over het dal van de Duero.

Bezienswaardigheden

Vanaf de Plaza Mayor met het stadhuis komt de Calle Ramos Carrión via de Rua de los Notarios uit bij de opmerkelijke kathedraal (Catedral de Zamora). Dit hoekige en massieve Romaanse bouwwerk dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw en toont trots zijn indrukwekkende en grof geschulpte Byzantijnse koepel; de lage vierkante toren wekt de indruk nooit te zijn afgebouwd.

De neo-klassieke façade aan de noordzijde die uitkijkt over het met pilaren afgepaalde kerkplein, lijkt met dit alles niets van doen te willen hebben en leeft wat bouwstijl betreft een eigen leven. Het interieur van de kathedraal vertoont onmiskenbaar Franse invloeden.

In het met minutieus houtsnijwerk versierde koor, zijn vooral de miséricordes interessant, de opklapbare zittingen. De onderzijden daarvan vertonen - in de ogen van destijds - obscene en anti-monarchistische taferelen en zijn tot in de vorige eeuw verborgen gehouden voor de kerkgangers.

Het altaar in de San lldefonso-kapel (Capilla San Pedro y San Ildefonso) is van de hand van Fernando Gallego en is eind 15e eeuw ingebouwd. Het kerkelijke museum is alleen al een bezoek waard vanwege de mooie Vlaamse wandtapijten.

Niet ver van de kathedraal staat de gedeeltelijk ommuurde citadel uit de 8e eeuw. Dit is de voormalige residentie van Doña Urraca. In de noordelijke muur bevindt zich de ‘Poort van de verrader’ - hier vermoordde El Cid de koning.

Volgens een ander verhaal geeft de uit ruwe blokken opgetrokken kapel in het dal aan de overzijde van de citadel, de Santiago de los Caballeros, de juiste plaats aan van deze middeleeuwse crime passionnel. Delen van middeleeuwse stadswallen duiken overigens op tal van plaatsen in de oude stad op.

Evenementen

Jaarlijks tijdens de Heilig Week organiseren religieuze broederschappen de druk bezochte Paasprocessies.

10 prachtige bestemmingen in Zamora en Spanje