Gauteng

Swipe

Gauteng-Noord

Beschrijving bezienswaardigheden (Centurion)

Jan Smuts House

In Centurion bevindt zich Jan Smuts House, het woonhuis van de voormalige staatsman. Dit is ingericht als museum (23rd St, wijk Irene, tel. 012-6671176, geopend dag. 09.00-16.00 uur) en maakt deel uit van een karakteristiek, bebost terrein. Na het zien van de vertrekken kunt u de korte wandelroute ‘Oubaas Trail’ (naar Smuts Koppie) volgen en wat drinken in ‘Ouma’s Tea Garden’. Ideaal voor kinderen; bel voor rijrichtingen.

South African Airforce Museum

Aan Old Johannesburg Rd (R101) bevindt zich South African Airforce Museum (SAAF, tel. 012-3512153, geopend ma. t/m za. 10.00-15.00 uur) waar oude gevechtsvliegtuigen staan. Ook vindt u hier uniformen, vliegtuigonderdelen, oude foto’s en logboeken. Het museum bevindt zich op Swartkop Airfield (de lange betonmuur ter hoogte van kruispunt M24). Verwar dit militaire vliegveld niet met Waterkloof Airforce Base.

Beschrijving bezienswaardigheden (Cradle of Humankind)

Maropeng Visitors Centre

Sinds de vondst van mensachtige fossielen in Wonder Cave en Sterkfontein Cave, hebben evolutiewetenschappers het gebied bij Kromdraai Conservancy stevig in handen. UNESCO accepteerde hun verklaring dat dit ’s?werelds oudste fossielen waren en schreef het complex in op World Heritage List. ‘Cradle of Humankind’ wordt gepromoot als plaats waaruit de mens zich over de wereld heeft verspreid. De grottenstelsels zijn indrukwekkend en behoren tot de topattracties van Gauteng. Maropeng Visitors Centre (tel. 014-5779000, geopend dag. 09.00-16.00 uur) is de start van uw bezoek. Hier wordt u op een interactieve en (veelal) audiovisuele manier geïnformeerd over de prehistorische vondsten en ontstaan van de wereld. Levensechte modellen van aapmensen en ondergrondse boottochten zijn hiervan voorbeelden.

Sterkfontein Cave

Sterkfontein Cave ligt tien kilometer van Maropeng Visitors Centre. Rondleidingen (dag. 09.00-16.00) beginnen elk half uur en beginnen met de afdaling naar de grot; ruimtes met stalagmieten en stalactieten volgen. Ook de vindplaats van ‘Mrs Ples’ (zie ‘Zuid-Afrika: Achtergronden) wordt bezocht.

Wonder Cave

Wonder Cave (rondleidingen dag. 09.00-16.00 uu) biedt een ervaring die gelijk is aan die van Sterkfontein Cave. Deze grot is aangegeven langs R563.

Beschrijving bezienswaardigheden (Mijndorp Cullinan)

Dorpscentrum

Cullinan 1902 was het jaar waarin Thomas Cullinan ten oosten van Pretoria diamant vond. Enkele jaren later werd in hetzelfde gebied een diamant gevonden die de boeken inging als zwaarste ooit (3106 karaat). ‘Cullinan Diamond’ werd gesplitst; delen ervan zijn in bezit van koningin Elizabeth II. Het dorp Cullinan bestaat uit jacaranda’s, eiken en Victoriaanse panden waarin (diamant)winkels, hotelletjes en restaurants (Oak Ave) zijn gevestigd. Cullinan ligt aan de R513, op korte afstand van Pretoria.

Premier Diamond Mine

Premier Diamond Mine is de enige ter wereld waarin (ook) blauwe diamanten worden gevonden. Premier Diamond Tours (Bank St 1, tel. 012-7340081) organiseert rondleidingen door de mijn (vertrek 07.30 uur, duur: vier uur) en dagelijkse rondleiding naar de krater (vertrek 10.30 en 14.00 uur, duur: twee uur). Reserveren verplicht; kinderen jonger dan tien jaar worden niet toegelaten.

Beschrijving Bezienswaardigheden (Soshanguve)

Tswaing Meteorite Crater

Tswaing Meteorite Crater betreft een natuurgebied waar u onder de indruk raakt van stilte die alleen wordt verstoord door windvlagen. Tswaing Crater heeft een diameter van ruim één kilometer en kent een diepte van ongeveer honderd meter. Op de bodem bevindt zich een meertje dat de wand weerspiegelt en vogels te drinken geeft. Volgens wetenschappers werd de krater 220.000 jaar geleden gevormd door een meteoriet die dertig tot vijftig meter lang was en het gebied met een snelheid van 4000 kilometer per uur raakte. Door de inslag zou de grond omhoog zijn gestuwd, waardoor de ronde wand ontstond. Tswaing toont haar warme kleuren vroeg in de ochtend en in de namiddag.

Tswaing Meteorite Museum

Tswaing Meteorite Museum (tel. 012-7205050, geopend dag. 07.00-16.00 uur) is een kort bezoek waard, waarna u het wandelpad naar de kraterwand volgt. Volg vanuit Pretoria de weg naar Soshanguve (ongeveer één uur rijden), waar Tswaing is aangegeven. Het deel van de weg dat naar de krater leidt is onverhard en stoffig.

10 prachtige bestemmingen in Gauteng-Noord en Zuid-Afrika