Gauteng

Swipe

Gauteng-Zuid

Beschrijving bezienswaardigheden (Roodepoort)

Walter Sisulu National Botanical Garden

Residentieel en Afrikaanstalig Roodepoort geniet bekendheid door aanwezigheid van Walter Sisulu National Botanical Garden. Deze bevindt zich in een rivierdal en wordt omgeven door roodbruine rotsformaties (einde Malcolm Rd, wijk Poortview, tel. 086-1001278, geopend dag. 08.00-18.00 uur). Centraal gesitueerd in het natuurgebied zijn Witpoortjie Falls, een watervalsysteem met een hoogteverschil van ruim zeventig meter. Dit is het leefgebied van (zeldzame) zwarte arenden. U vindt hier wandelpaden en bergpaden die langs zeldzame planten en de rivier leiden. Schaduwrijke gazons zijn ideaal voor picknicks; in het weekend is de botanische tuin overbevolkt.

Beschrijving bezienswaardigheden (Krugersdorp)

Krugersdorp Game Reserve

Mijnstad Krugersdorp is uitgestrekt en speelde een prominente rol in Zuid-Afrika’s geschiedenis. Ten westen van de plaats ligt Krugersdorp Game Reserve (aan R24, geopend dag. 08.00-17.00 uur). Dit natuurpark is een bezoek waard als u geen tijd heeft om in de beroemde wildparken te verblijven en toch typisch Afrikaans landschap wilt zien. Omdat Krugersdorp Game Reserve verharde wegen heeft, is het in ongeveer twee uur met uw eigen auto te verkennen. Het vormt de leefomgeving van buffels, leeuwen, luipaarden en neushoorns. Paardrijden behoort ook tot de mogelijkheden (mob. 082-9218472). In de namiddag kleuren horizontale zonnestralen het landschap.

Beschrijving bezienswaardigheden (Heidelberg)

Suikerbosrand Provincial Nature Reserve

Suikerbosrand Provincial Nature Reserve bestaat uit Highveld: uitgestrekte graslanden, rotsformaties en valleien die zijn bedekt met groepjes bomen en savannestruiken. In het natuurgebied leven onder andere gnoes, elandantilopen, zebra’s, oribi’s en bruine hyena’s. Suikerbos’ wandelroutes beginnen bij Visitors Centre (tel. 011-9043930, geopend dag. 07.00-15.30 uur) en zijn herkenbaar door gekleurde houten paaltjes. Bel dit centrum voor aanbevolen rijrichtingen.

Inleiding Soweto

Samenleving en wijken

Gautengs bekendste township is zichtbaar vanaf het zuidelijke deel van de ringweg. Financiën en zowel sociale als culturele banden dwingen een meerderheid van de zwarte bevolking in townships te blijven. Inwoners verdienen hun geld in de stad en reizen dagelijks op en neer in minibustaxi’s. Soweto bestaat uit wijken met eigen identiteiten en ‘gezichten’. Zo vindt u hier miljoenen krotwoningen en enkele villa’s van ‘black diamonds’, de nieuwe zwarte elite. Voor mensen uit Zimbabwe, Mozambique en Malawi bieden townships mogelijkheden om anoniem te leven. Deze illegale immigratie zorgt voor sociale onrust en doet dit township zuchten en zweten. Krotten, open riolen, alcoholisme door uitzichtloosheid en weggenomen dromen zijn de gevolgen.

Imago

Voor een groep Johannesburgers is Soweto synoniem voor criminaliteit, shabeens (plaatselijke drinkbars) en armoede. Een toenemend aantal inwoners en toeristen besluit om, onder leiding van een gids, Soweto te ervaren. Zij komen ontroerd terug en vertellen over gezellige shabeens en armoede die hand in hand gaat met vriendelijkheid, warmte en jovialiteit. Bezoek Soweto niet zelfstandig; boek een 'Township Tour' in de receptie van uw accommodatie of bij Gauteng Tourism.

Lijst van bezienswaardigheden (Soweto, uitsluitend als deel georganiseerde 'Township Tour')

•, Chris Hani Baragwanath Hospital: grootste ziekenhuis ter wereld. ‘Bara’ bestaat uit meerdere gebouwen en een minibustaxi-station. Het ziekenhuis werd in 1941 geopend door Jan Smuts; tegenwoordig komen hier dagelijks tweeduizend nieuwe patiënten, waarvan meer dan de helft HIV-positief is. De bijna tienduizend personeelsleden zetten zich continu voor hun patiënten in. Kom hier als u geïnteresseerd bent in Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg;

•, Voormalig woonhuis van Nelson Mandela (Vilankazi St). Geopend als museum (ma. t/m vr. 09.00-17.00 uur, za. en zo. 09.30-16.30 uur);

•, Voormalig woonhuis van Desmond Tutu (Vilankazi St, voormalig aartsbisschop van Anglican Church en antiapartheidsactivist);

•, Voormalig woonhuis van Walter Sisulu;

•, Graf van Helen Joseph (antiapartheidsactiviste, maatschappelijk werkster, 1905-1992).

10 prachtige bestemmingen in Gauteng-Zuid en Zuid-Afrika