Gebiedsbeschrijving Aisén

Swipe

Coihaique

Coihaique (de naam komt van de Tehuelche-indianen en betekent kamp tussen de rivieren) werd in 1929 op de rand van bos en steppe gesticht als steunpunt voor de nieuwe kolonisten en de grote schapenfarm C.I.A. De plaats is pas sinds 1974 de hoofdstad van de Región Aisén, en heeft zich ontwikkeld tot voorzieningencentrum voor de regio. Coihaique heeft 40.000 inwoners, de helft van de bevolking van Aisén, en is de enige stad van deze omvang in noordelijk Patagonië. Hoewel de eerste indruk niet meer is dan een ‘modern provinciestadje’ is het een levendige plaats, waar het prettig uitrusten is van reizen langs de Carretera Austral. Goed voorziene supermarkten, gezellige cafés en restaurants maken het een ideaal uitgangspunt voor tochten in de schitterende omgeving. Voor reizigers die al veel Chileense steden gewend zijn is het even wennen aan het verwarrende stratenplan van Coihaique, dat is gegroepeerd rond een vijfhoekige Plaza de Armas, waardoor je in het begin nogal eens in de fout gaat. Rond de Plaza de Armas bevinden zich de meeste voorzieningen. Door zijn vrij oostelijke ligging heeft Coihaique een vrij aangenaam landklimaat met zomertemperaturen die kunnen oplopen tot 25-30 °C, maar door de vaak stormachtige bergwinden meestal een stuk lager liggen. In de winter met temperaturen onder nul en sneeuw kan er worden geskied in de bergen rond de stad.

Bezienswaardigheden Coihaique

Aan Avenida Baquedano 310 ligt het kleine Museo Regional de la Patagonia Central met voorwerpen en foto’s over Coihaique’s geschiedenis, archeologie en natuur (er is in het museum ook een Oficina de Turismo gevestigd). Verderop staat aan dezelfde weg het ‘Monumento al Ovejero’ een standbeeld voor de schapenhouders die in Aisén (1906) de economische ontwikkeling startten.

Even ten westen van de stad ligt langs de Rio Simpson de ‘Piedra del Indio’, een natuurlijke rotsformatie die van de zijkant af gezien het profiel van een indiaan vertoont (zichtbaar vanaf de weg naar het vliegveld).

10 prachtige bestemmingen in Coihaique en Chili