Gebiedsbeschrijving Aisén

Swipe

Parque Nacional Queulat

22 km voorbij Puerto Puyuhapi is een afslag naar links naar het Parque Nacional Queulat met een uitzichtpunt en begint een trail naar de Ventisquero Colgante (hangende gletsjer), en mooie watervallen. Er is een klein CONAF-bezoekerscentrum in sector Ventisquero; hier zijn 10 kampeerplaatsen met overdekte picknicktafels en fogones (vuurplaatsen). Op 7 km, aan de Puyuhuapi fjord ligt camping las Toninas, iets verder wordt een nieuw luxehotel gebouwd.

Een andere waterval langs de weg, ‘Padre Garcia’, draagt de naam van de jezuïetenpater, die in 1766 een expeditie naar het gebied van Queulat organiseerde, op zoek naar de legendarische ‘keizerstad’, die aan de andere kant van de Andes moest liggen. indiaanse bewoners van de baai van Ventisquero hadden namelijk verteld van kanonschoten en klokgelui dat van de andere kant van de bergen kwam. De expeditie strandde echter in ondoordringbaar oerwoud. Pas enkele jaren terug heeft de vrijwilligersorganisatie Operation Ralley een pad aangelegd dat een eind in het Parque Nacional Queulat doordringt. Een groot deel van het park is bedekt met altijdgroen regenwoud, waarboven spitse en zwaar vergletsjerde bergtoppen torenen. In het park leven veel vogels en het bedreigde pudú-hert.

De Carretera Austral door het Parque Nacional Queulat is slecht berijdbaar en onverhard en slingert met talloze haarspeldbochten omhoog naar een bergpas.

Voorbij het Parque Nacional Queulat voert de weg langs de woeste Rio Cisnes (afslag naar Puerto Cisnes; diverse hotels) en volgt nog 120 km (inmiddels brede asfaltweg!) langs een aantal kleine dorpjes tot Puerto Aisén of Coihaique. Bij Mañihuales voert de weg door een gebied dat zwaar te lijden heeft gehad van de grote bosbranden in het midden van de vorige eeuw, en waar duizenden verbrande boomstammen troosteloze getuigen zijn van deze ramp. Voorbij Mañihuales is de splitsing naar Coihaique of Puerto Aisén. De meeste bussen doen eerst Puerto Aisén aan voor ze verder rijden naar Coihaique.

10 prachtige bestemmingen in Parque Nacional Queulat en Chili