Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

Swipe

Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

De ‘Ruta de la Araucana’ naar het zuiden

Aan de westkant van het Nahuelbuta-kustgebergte ligt de historische provincie ‘Arauco’, het gebied van de ‘Frontera’, met forten en monumenten van Chili’s strijd om het zuiden. In het gebied van Arauco zijn de meeste veldslagen tussen Spanjaarden en Mapuche-strijders uitgevochten. Vanuit Concepción voert de ‘Ruta de la Araucana ‘of ‘Ruta de los Conquistadores’ langs een aantal historische plaatsen en stadjes naar het zuiden en komt bij Victoria weer op de Panamericana uit. De ‘Ruta de Pedro de Valdivia’, die Pedro de Valdivia naar het zuiden nam, is de voortzetting hiervan naar Nueva Imperial. Regionale bussen rijden de route Concepción – Lebu – Cañete – Angol/Victoria (zie Concepción). De belangrijkste toeristische attracties zijn de kolenmijnen van Lota en het Isla Santa Maria, dat vanuit Lota per ferry is te bereiken, de stranden van Lebu, het Mapuche-museum van Cañete en het meer van Lanalhue.

In het kustplaatsje Lota bevindt zich de eerste en grootste kolenmijn van Chili, geopend door Mathias Cousiño in 1849. De mijn is inmiddels gesloten, en wordt ingericht voor het toerisme met zwembad, hotel en casino. Er worden dagelijks mijnexcursies georganiseerd, met een afdaling in de 1500 meter diepe mijnschachten.

Vanaf Lota kun je per boot het idyllische Isla Santa María bezoeken, met een Mapuche-bevolking van 3000 boeren en vissers. Isla Santa Maria heeft prachtige baaien en kliffen, en een zeeleeuwenkolonie. Enkele families bieden onderdak, er is een kleine camping en er worden boottochten naar de zeeleeuwenkolonie georganiseerd.

Het kleine landbouwstadje Cañete was ooit de plaats waar Pedro de Valdivia een fort stichtte en enkele jaren later (in 1554) in handen viel van Mapuche-hoofdman Lautaro, en op gruwelijke wijze aan z’n einde kwam. Enkele resten van het fort Tucapel zijn nog over, maar interessanter is het Mapuche-museum van Cañete: Museo Juan Antonio Rios, met een collectie Mapuche-textiel, zilver, muziekinstrumenten en wapens, en een traditionele ruca (woning van hout en riet) in de museumtuin.

Vanuit Cañete splitst een onverharde weg af naar de Cordillera de Nahuelbuta en het gelijknamige nationale park.

10 prachtige bestemmingen in Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos en Chili