Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

Swipe

De uitbarsting van de Lonquimay-vulkaan

De 2890 m hoge Lonquimay-vulkaan ten noorden van Malalcahuello is een van de actiefste vulkanen van Chili, en had een uit-barsting van 25 december 1988 tot oktober 1989. Een nieuwe krater, crater navedad (kerstkrater) genoemd, vormde zich op de helling van de Lonquimay en heeft constant asregens en vulkanische bommen uitgestoten en met tussenpozen grote hoeveelheden lava uitgebraakt. Een fantastisch schouwspel voor de velen die hiernaar kwamen kijken (ansichtkaarten en foto’s van de uitbarsting zijn overal te koop). Maar de asregens die over een groot gebied rond de Lonquimay neerkwamen waren voor de bevolking een ware ramp. Veel mensen (alle kinderen) moesten worden geëvacueerd vanwege giftige aswolken. In dit door de Mapuches bewoonde gebied is een groot deel van de veestapel gestorven doordat koeien via het grazen grote hoeveelheden vulkanische stof binnen kregen. Alle weide-gebieden leken voorgoed vervuild, maar het herstel van deze gebieden verliep ongelooflijk snel, want de vulkanische as is bijzonder rijk aan mineralen.

Eén jaar na de ramp had de vegetatie zich al hersteld en het gras groeit beter dan voorheen door deze gratis bemesting. De lavastromen van de Lonquimay vernielden een groot stuk bos en had verschillende bosbranden tot gevolg. Een lavastroom heeft zich een aantal kilometers door een dal geperst, daarbij alles bedelvend wat op z’n weg kwam. Enkele maanden na het stoppen van de uitbarstingen was de lava nog heet en kwamen veel zwavelhoudende gassen vrij. Benedenstrooms van de nieuwe lavastroom zijn als begeleidend verschijnsel warme bronnen ontstaan in de daar stromende beken. De onverharde weg langs de lavastroom is tegenwoordig weer begaanbaar, maar voor particuliere auto’s gesloten.

Bereikbaarheid/voorzieningen/wandelmogelijkheden

Het gebied rond de Lonquimay-vulkaan, het Reserva Forestal Malalcahuello-Nalcas, is te bereiken via een afslag 10 km buiten Malalcahuello (richting Lonquimay). In een mooi araucariabos aan de voet van de vulkaan ligt Centro de Montaña Corralco met luxe lodge. In de winter is hier een klein skigebied. ’s Zomers kun je over de weg in een uur naar de nieuw gevormde krater lopen, en heb je een overzicht over de donkere lavavelden aan de noordkant van de berg. Voor ervaren bergwandelaars is van hieruit een avontuurlijke trektocht van 4 tot 6 dagen rond de Lonquimay en langs de nieuwe lavastroom te maken (deels paden, gemarkeerd, informatie en kaart bij CONAF in Malalcahuello).

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De uitbarsting van de Lonquimay-vulkaan en Chili