Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

Swipe

Temuco

Temuco is met 200.000 inwoners de hoofdstad en grootste stad van Araucanía. Het is een snelgroeiende en moderne stad met een bedrijvig centrum, en een grote universiteit. Toch is Temuco nauwelijks een eeuw oud en werd pas in 1881 gesticht als vesting aan de Rio Cautín. Van hieruit werd de ‘Frontera’ steeds verder naar het zuiden verschoven tijdens de ‘pacificatie’ van het Mapuche-gebied. Op de heuvel Cerro Ñielol ten noorden van de stad werd de vrede met de Mapuches getekend. Tegenwoordig is ook voor de Mapuche-indianen Temuco een belangrijke stad. Velen van hen wonen er of trekken vanuit de dorpen met ossenkarren en vrachtwagens vol groenten en andere producten naar de dagelijkse regionale markt. De snelle groei van de stad en de macht van het bedrijfsleven wordt (onbedoeld) gesymboliseerd in de nieuwe kathedraal, waarvan de naastgelegen moderne kerktoren dienst doet als kantoorflat. Temuco’s regelmatige stratenpatroon wordt doorsneden door de diagonaal door de stad verlopende Panamericana, in de stad Avenida Caupolicán geheten. Ben je in de drukke straten de weg kwijt houd dan de hoge kerktoren aan de Plaza of de Cerro Ñielol-heuvel ten noorden van het centrum in de gaten.

Bezienswaardigheden Temuco

In het drukke hart van Temuco kun je even bijkomen op de onlangs heringerichte Plaza de Armas Anibal Pinto, een weldadige groene oase in het stadscentrum. De plaza is begroeid met palmen en middenop staan pompeuze standbeelden van de strijd om de ‘Frontera’. Verder is er op de plaza een expositiezaal, amfitheater en een muziekplatform. Langs de plaza liggen kathedraal, banken en drukke winkelstraten. Dicht bij de plaza is de grote overdekte markt, Mercado Municipal. Hier is naast de verkoop van levensmiddelen de grootste ‘artesanía-markt‘ van de streek. In een groot aantal stalletjes wordt behalve veel ‘prullaria’ ook mooi Mapuche-handwerk verkocht (truien, textiel, aardewerk, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen en souvenirs van hout; til de houten Mapuche-mannetjes eens op!). De markt heeft vier ingangen op de straten Portales, Aldunate, Rodriguez en Bulnes, en is open ma.-za. 08.00-19.00 uur (’s winters tot 18.00 uur), en zo. 08.30-14.00 uur. Zeker een bezoek waard is verder de grote en kleurrijke ‘Feria Libre’ (openluchtmarkt), langs Avenida Pinto, tussen treinstation en busstation. Een enorme bedrijvigheid heerst hier elke dag, en de boerenbevolking (grotendeels Mapuches) uit de streek komt met ossenkarren en wagens hier naartoe om haar producten te verkopen, voornamelijk groente en fruit, maar ook gebruiksvoorwerpen en souvenirs. Veel Mapuche-vrouwen lopen in traditionele kleding en verkopen (vooral bij het busstation) prachtige geweven kleden. Wees niet verbaasd als je op een warme zomerdag staande gehouden wordt om dikke poncho’s te kopen! De Feria Libre wordt elke ochtend gehouden van 09.00-14.00 uur.

In een statig koloniaal gebouw op Avenida Alemania 84 is het Museo Regional de la Araucanía gehuisvest; openingstijden: ma.-za. 8.30-13.00 uur en 15.00-19.15 uur, zo. 10.00-13.00 uur. In het museum krijg je een goed overzicht van de Mapuche-cultuur en de geschiedenis van Araucanía met historische voorwerpen, maquettes en kaarten. Literatuur over de Mapuche-cultuur is hier echter niet te koop; probeer daarvoor Librería Universitaría, Portales 861.

Aan de noordkant van het centrum ligt de heuvel Cerro Ñielol, een Monumento Natural vanwege het bijzondere bos, waar de prachtige rode copihúe groeit, Chili’s nationale bloem. Een wandeling over de heuvel is een verademing na de drukte van de stad. Er zijn wandelpaden, meertjes, een restaurant, en een natuur-informatiecentrum. Op de heuvel is ook de historische plek ‘La Patagua’, waar in 1881 een parlement werd gehouden en vrede werd gesloten tussen de Chileense staat en het Mapuche-volk. De Mapuches schonken daarbij aan de staat het gebied waarop de stad Temuco zou worden gebouwd.

10 prachtige bestemmingen in Temuco en Chili