Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

Swipe

Van Curacautín naar Lonquimay

20 km ten oosten van Curacautín passeer je het dorp Manzanar, met Hotel Thermas de Manzanar, waar je in privé-badhokjes van het warme bronwater kunt genieten. Vlak voor Manzanar voert een onverharde weg (alleen 4WD) langs de Rio Indio naar het schitterende Laguna Blanca, een met araucaria’s omzoomd bergmeer aan de voet van de Tolhuaca-vulkaan.

Vier kilometer voorbij Manzanar is een afslag naar de prachtige Salto de la Gloria (ook wel Salto de la Princessa genoemd). Over zuilvormige basaltrotsen stort een waterval 25 meter naar beneden. Bij de waterval is een rustige camping, waar koffie, bier en frisdranken zijn te krijgen. Vanaf de Salto de la Gloria loopt een mooi pad omhoog de heuvels in langs afgelegen boerderijen, en komt verderop in het dal van de Rio Blanco uit (let op: onderweg soms moeilijk te vinden; de kaart 1:25.000 ‘Malalcahuello’ heb je hiervoor nodig; de Termas de Rio Blanco zijn doorgaans gesloten).

Halverwege de weg naar Lonquimay ligt Malalcahuello (’omheining voor paarden’ in de taal van de Mapuches), een klein landelijk dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De toeristische folder en een groot bord aan de ingang van het dorp spreken echter van ‘El centro de la Aventura’. Enkele enthousiaste dorpelingen proberen hier het avontuurlijk toerisme van de grond te krijgen. Het dorp ligt schitterend en er zijn een aantal mooie wandelingen in de omgeving te maken. Don José Cordova (’Don Pepe’), de hoofdonderwijzer van de school van Malalcahuello, is een bron van informatie over wandeltochten en vulkaanbeklimmingen in de streek. De nieuwste aanwinst van Malalcahuello zijn de luxe Termas de Malalcahuello 1,5 km ten noorden van het dorp (www.malalcahuello.cl).

10 prachtige bestemmingen in Van Curacautín naar Lonquimay en Chili