Gebiedsbeschrijving Araucanía en Los Lagos

Swipe

Van Temuco naar de kust

Het kustgebergte ten westen van Temuco wordt grotendeels bewoond door boeren van Mapuche-afkomst, die hier op kleine percelen gemengde landbouw en veeteelt bedrijven. Mapuche-grond is als je goed kijkt te herkennen aan het ontbreken van hekken rond de velden, en aan de ‘rucas’ (traditionele huizen met rieten daken), die echter meer en meer door nieuwe houten huizen met golfplaten daken worden vervangen. Bodemdegradatie en erosie vormen een probleem voor de landbouw in het kustgebergte. Met steun van een aantal (onder meer Nederlandse) ontwikkelingsprojecten probeert men hier de situatie van de streek te verbeteren.

Wie de dorpen van het kustgebergte wil verkennen kan dagelijks met Huinca Bus (9210494) vanaf de Terminal de Buses Rurales in Temuco naar Chol-Chol, een typisch Mapuche-dorp. In het landelijke dorp rijden de ossenkarren door de straten, en waan je je in het verleden. De bus erheen is een belevenis op zich, volgepakt met mensen en goederen van de markt. In Chol-Chol kun je eten in restaurant ‘Nueva Caledonia’ op Saavedra. Vanuit Chol-Chol terug naar Temuco of per bus verder langs de historische ‘Ruta de Pedro de Valdivia’ naar Nueva Imperial.

Vanuit Temuco gaan bussen naar de kust direct via de dorpen Nueva Imperial en Carahue, een historische plaats die in de 16e eeuw is gesticht door Pedro de Valdivia. Kort was Carahue een welvarende stad met kathedraal, tot het in 1599 na de Mapuche-opstand geheel werd verlaten. Pas 300 jaar later werd het opnieuw gesticht, nu als uitvoerhaven voor graan aan de bevaarbare Rio Imperial. Beschik je over een auto dan kun je vanuit Carahue de afgelegen Lobería (zeeleeuwenkolonie) aan de kust bij Trovolhue gaan bekijken.

De hoofdweg naar de kust eindigt bij het vissersdorp Puerto Saavedra. Deze arme vissersplaats werd in 1960 zwaar getroffen door een aardbeving en vloedgolf. De bevolking, grotendeels van Mapuche-afkomst, maakt een gesloten indruk. Een vriendelijker aanblik bieden de kleurige zomerhuisjes en enkele gezellige restaurants bij het eindpunt van de weg 2 km verderop aan zee (tevens eindpunt van de bussen). Overnachten kun je in twee residenciales (C), of Hotel Boca Budi (B). Zandstranden en grote duinen doen hier even aan Holland denken; beklim de heuvel voor een inspirerend vergezicht over de oceaan.

Puerto Saavedra is het startpunt voor een wandeltocht naar Puerto Dominguez aan het Lago Budi. Het Lago Budi is Chili’s enige zoutwatermeer en erg rijk aan vis, en watervogels, waaronder mooie zwarthals-zwanen. Voor de wandeling neem je eerst de balsa (veerpont) over de monding van Lago Budi, dan 15 km te voet over zandwegen naar de Mapuche-gemeenschap van Isla Huapi aan de noordkant van het Lago Budi, en ten slotte per ferry in 45 minuten naar Puerto Dominguez aan de overkant. Puerto Dominguez is weer dagelijks per bus te bereiken vanuit Temuco. Let op: onderweg is geen onderdak te krijgen, en op zondag gaat de boot naar Puerto Dominguez niet.

10 prachtige bestemmingen in Van Temuco naar de kust en Chili