Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Cajon del Maipo en het Parque Nacional El Morado

Wie na enkele dagen de drukte van Santiago wil ontvluchten, kan binnen twee uur de heldere frisse lucht van de Andes inademen, en genieten van de stilte en leegte van de bergwereld. De lange Cajon del Maipo (vallei van de Maipo) is een diep ingesneden vallei, die vanaf de zuidkant van Santiago tot diep in het Andesgebergte door loopt. Het lage gedeelte van de vallei rond de hoofdplaats San José is een van de populairste recreatiegebieden van Santiago, met talloze restaurants, bosrijke picknickplaatsen en een aantal zwembaden. Het onherbergzame bovenste deel van de vallei is daarentegen heel anders: woest en kaal met een typische andine bergweidebegroeiing met warme bronnen en hoge bergen die uitnodigen tot het maken van mooie bergtochten.

Aan het begin van de vallei, bij Puente Alto, is een afslag naar het natuurreservaat Rio Clarillo, een natuurgebied op de overgangszone tussen laagvlakte en de Andes met een mooi mediterraan bos (geen openbaar vervoer; circa 20 km van Puente Alto). Maar wie meer geïnteresseerd is in de bergwereld van de hoge Andes kan beter doorgaan naar het eindpunt van de Cajon del Maipo. Uitgangspunt voor mooie bergtochten is hier de plaats Baños Morales, met natuurlijke minerale baden (koud). Het gebied rond deze plaats is beschermd als Parque Nacional El Morado, een berggebied tussen de 2000 en 5300 m hoogte. Vanuit Baños Morales kan een mooie wandeling gemaakt worden van twee uur naar de Laguna del Morado (zie onder). Wie de moeite neemt om helemaal naar het eindpunt van het dal te gaan wordt bij de Termas de Colina beloond met natuurlijke geneeskrachtige hete bronnen in een fantastische natuurlijke omgeving (entree 3000$). In het weekend gaat er een bus naar toe en is het er erg druk. Grote families arriveren er dan met hun grote pick-ups, picknicken rond of in (!) de auto en nemen er uitgebreid een bad. Hoe hygiënisch het dan nog in de kleine baden is blijft de vraag! Probeer de Baños de Colina dus buiten het weekend te bezoeken, je hebt de baden dan vrijwel zeker helemaal voor jezelf alleen (hotel Termas de Colina).

Toegang en voorzieningen Cajon del Maipo

De Cajon del Maipo is gemakkelijk te bereiken: elk kwartier vertrekken bussen met de naam ‘Cajon del Maipo’ vanaf de uitgang van metrostation Parque O’Higgins naar San José de Maipo op 50 km van Santiago (700$ een enkeltje; in San josé zijn restaurants, winkels en is een benzinepomp). Eenmaal per dag gaan de bussen uit Santiago door de Baños Morales (vertrek 7.00 uur van Parque O’Higgens; terug om 18.00 uur vanaf Baños Morales naar Santiago). Nog enkele andere bussen gaan vanuit San José de Maipo door tot aan San Alfonso, 11 km voorbij San José, en tweemaal per dag tot het mijnwerkersdorpje El Volcan. Bij geen bussen is het gemakkelijk verder liften naar Baños Morales (14 km verder) en het eindpunt van de weg bij de Termas de Colina (11 km verder; veel vrachtverkeer voor de mijnen aan het eind van het dal, en veel dagjesmensen in het weekend). Van jan.-apr. is er verder in het weekend om 7.30 uur vanuit Santiago een bus naar de Termas de Colina (Buses Manzur vanaf Ramón Carnicer bij de Plaza Baquedano).

Onderdak is er onder meer in de hoofdplaats San José (enkele residenciales (B/C). Verder zijn er verspreid in de Cajon del Maipo een aantal luxe hosteria’s in de categorieën A en B (Hosteria las Vertientes; Posada el Canelo; Posada los Ciervos, San Alfonso). In Baños Morales zijn goedkope residenciales, waar je ook kunt eten, en levensmiddelen kunt krijgen. Verder is er aan het begin van het dorp een camping (2000$ p.p.). Aan de overkant van Baños Morales ligt Lo Valdes, met de ‘Refugio Aleman’ (www.refugiolovaldes.com), een door de Duitse alpenclub gebouwde berghut, waar je onderdak en maaltijden kunt krijgen. Rond San José de Maipo zijn een groot aantal (luxe) campings, vaak met zwembad en restaurant. Aan te raden is de camping ‘Cascada de las Animas’ bij San Alfonso, met een groot zwembad langs de woeste Rio Maipo. Wild kamperen aan het eind van het dal kan ook overal.

Wandelen, paardrijden, klimmen en raften in de Cajon del Maipo

De Cajon del Maipo is een ideaal gebied voor avontuurlijke bezigheden. Een aantal reisorganisaties organiseert vanaf sep.-mrt. rafting over de woeste Rio Maipo, en paardrijexcursies naar hooggelegen bergdalen (zie onder georganiseerde excursies Santiago). Wie wil wandelen of klimmen doet er goed aan eerst de speciale kaart (schaal 1:50.000) van dit gebied te kopen bij de Federación de Andinismo in Santiago (zie pagina 110). Deze kaart geeft de belangrijkste wandel- en klimroutes naar de toppen rond Baños Morales (klimdoelen zijn onder andere de vierduizenders boven het Morado-dal, of de vulkanen San José (5856 m) en Marmolejo (6100 m). Cerro Tupungato (6500 m) wordt meestal beklommen vanuit het lange Rio Colorado dal dat vlak voor de plaats San José naar het noordoosten ombuigt. Een mooie wandeling is die van Baños Morales naar het noorden, naar Laguna del Morado op 3000 m (circa 6 km). Langs natuurlijke mineraalhoudende bronnen (gratis mineraalwater!) kom je in een mooie bergkom aan de voet van enkele spitse besneeuwde bergen. Voor de wandeling naar Laguna Morado moet je bij de CONAF parkentree betalen van 1500$ p.p. (inclusief het recht om een keer te overnachten/kamperen). Na zware regenval is deze wandeling soms niet te maken omdat de wilde Morado-beek dan zo sterk is gezwollen, dat hij niet is over te steken.

Rotsklimmers kunnen zich uitleven op de granietwanden van de Cajon del Maipo (veel routes zijn met boorhaken uitgerust, informeer bij de Federación de Andinismo).

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Cajon del Maipo en het Parque Nacional El Morado en Chili