Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Chillán

Chillán, zo weet waarschijnlijk iedere Chileen, is de geboorteplaats van Bernardo O’Higgins, de vader des vaderlands. Chillán werd in 1565 gesticht als een koloniale militaire post, en vormde lange tijd de noordgrens van het ‘Frontera-gebied’. Het oude Chillán werd meermalen verwoest door aardbevingen en aanvallen van vijandige Mapuche-krijgers, en werd telkens op een iets andere plek herbouwd. De aardbeving van 1939 was de laatste grote ramp voor de stad en maakte 15.000 slachtoffers. Tegenwoordig is Chillán met 125.000 inwoners na Santiago de grootste stad in de Centrale Vallei. Het centrum van Chillán is als het ware een groot schaakbord van 12 x 12 blokken, omgeven door vier brede en met bomen beplante avenida’s. Het hart van de stad is de onvermijdelijke Plaza de Armas, met de moderne paraboolvormige kathedraal.

Bezienswaardigheden Chillán

Zeker een stop in Chillán waard zijn de indrukwekkende muurschilderingen in de ‘Escuela Mexico ‘aan de Avenida O’Higgins, drie blokken van het station. Deze school schonk de Mexicaanse regering aan Chillán na de aardbeving van 1939. De beroemde Mexi-caanse schilders Siqueiros en Guerrero verfraaiden de bibliotheek van de school met grote muurschilderingen, die zijn gewijd aan de indiaanse bewoners van Mexico en Chili en hun heroïsche strijd tegen de vreemde overheersers tonen. De ‘Chileense muur’ toont nogal bloedig de strijd van de Mapuches om hun grondgebied, met taferelen van legendarische aanvoerders als Lautaro, Caupolicán en Galvarino. Van de laatste werden door de Spanjaarden z’n handen afgehakt, maar Galvarino gaf niet op, liet z’n wapens aan z’n armen binden, en vocht door! De bloedige taferelen lijken in een school enigszins misplaatst; de zaal met de schilderingen is voor de leerlingen dan ook gesloten. Tijdens schooluren kun je een rondleiding krijgen langs de muurschilderingen.

Drie blokken ten zuidoosten van de plaza is de grote Feria de Chillán, een kleurrijke openluchtmarkt. Ernaast bevindt zich nog een grote overdekte markt, met op de bovenste verdieping sfeervolle restaurants. Zowel binnen als buiten op de markt worden gebruiks-voorwerpen en ‘artesanía’ (handnijverheid) verkocht: onder andere aardewerk, textiel, manden, houtsnijwerk, leer en tuigage voor paarden.

In het oude deel van de stad, Chillán Viejo, ten zuiden van het centrum is nog een artesaníamarkt in het Parque Monumental Bernardo O’Higgins. Ter markering van de geboorteplaats van Bernardo O’Higgins is hier een 60 m lange muurschildering vervaardigd met gebeurtenissen uit zijn leven.

10 prachtige bestemmingen in Chillán en Chili