Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Concepción

Concepción werd in 1550 gesticht door Pedro de Valdivia aan de monding van de rivier de Bio-Bio, die tijdens de kolonisatie de grens vormde tussen de Spanjaarden en de indiaanse Mapuche-bevolking. Het gebied ten zuiden van de Bio-Bio vormde de ‘Frontera’, en werd na een bloedige strijd in de 16e eeuw door de Spanjaarden veroverd (zie verder onder Araucanía, pagina 310. Concepción was in de 16e eeuw korte tijd de hoofdstad van de kolonie. In 1818 riep O’Higgins hier de onafhankelijkheid van Chili uit. Aardbevingen (1939, 1960) gevolgd door een enorme groei en industrialisatie hebben van het historische Concepción weinig overgelaten, waardoor de stad een modern zakelijk karakter heeft gekregen. Concepción heeft nu 300.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van het land. De ‘Metropolitan Concepción’ telt inclusief de voorsteden (Talcahuano) ongeveer 1 miljoen mensen. Deze belangrijke industrie-, haven-, en universiteitsstad is de hoofdstad van de VIIIe Región del Bio-Bio. Het centrum van Concepción vormt de historische Plaza de la Independencia, waar de onafhankelijkheid werd getekend. Concepcións traditioneel sterke vakbonden en politiek linkse universiteiten steunden destijds Allende’s Unidad Popular, en leden daardoor zwaar onder de latere militaire dictatuur.

Concepción heeft alles van een grote stad maar oogt wat landelijker, het is er niet zo druk als in Santiago. Er zijn een aantal mooie parken en zeer interessante musea op het gebied van historie en kunst. Concepción vormt een goed uitgangspunt om de regio Bio-Bio te verkennen. Vooral de kleine kustdorpen ten zuiden en ten noorden van Concepción zijn gezegend met prachtige stranden en pittoreske Chileense dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Concepción is te bereiken via een afslag van de Panamericana; voor reizigers met een auto is als alternatief vanuit Talca de interessante oude ‘koloniale route’ naar Concepción te nemen.

Bezienswaardigheden Concepción

Een blok ten zuidwesten van de plaza ligt de overdekte Mercado Central met restaurantjes en artesanía-stalletjes.

Aan de rand van het lange Ecuador-park, op de hoek Lamas/Lincoyán ligt Concepcións historische museum ‘Galería de Historia’, met een boeiend overzicht van de geschiedenis van de stad en regio, met speciale aandacht voor cultuur en historie van het Mapuche-volk. Het museum is geopend van di.-zo. 10.00-13.00 uur, en 14.00-19.00 uur. Nog een museum, het Museo de Concepción, Plaza Acevedo, heeft een collectie Mapuche-kunst en handnijverheid.

Aan de rand van de universiteitswijk, op de hoek Larenas en Chacabuco is in het Casa del Arte vooral Chileense schilderkunst te zien; het showstuk van het museum is de muurschildering ‘La Presencia de America Latina’, een allegorische muurschildering over de geschiedenis van Latijns-Amerika van de Mexicaanse schilder Jorge González Camarena. De openingstijden zijn di.-za. 10.00-19.00 uur, zo. 10.00-13.00 uur. De universiteitswijk zelf is ook een bezoek waard. Op het universiteitsterrein is een klein dierenpark waar je de zeldzame kleine Pudu hertjes kunt bewonderen.

In de haven van Talcahuano ligt het in de Salpeteroorlog in 1897 op de Peruaanse vloot buitgemaakte oorlogsschip Huascar, een van de oudste stalen oorlogsschepen, dat hier als symbool van de overwinning is tentoongesteld.

Enkele kilometers ten zuidoosten van Concepción ligt in het plaatsje Chiguayante het Mapuche-museum ‘Stom’, Progreso 156, 9362014.

10 prachtige bestemmingen in Concepción en Chili