Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Parque Nacional Laguna del Laja

Ten oosten van Los Angeles ligt in de Andes het Parque Nacional Laguna del Laja, genoemd naar het hooggelegen meer, dat in 1873 ontstond na een hevige uitbarsting van de bijna 3000 m hoge Antuco-vulkaan. Gigantische lavastromen vormden een natuurlijke stuwdam die het diepe Laja-dal blokkeerden en een groot deel van de achterliggende valleien onder water zetten. Laguna del Laja ligt op de overgang naar het vochtige Araucanía. In de winter regent en sneeuwt het hier veel (skigebied), maar tussen oktober en mei is het hier nog warm en droog; een stuk droger dan in de nationale parken ten zuiden van de Bio-Bio.

Laguna del Laja is daardoor een geschikt reisdoel wanneer het verder naar het zuiden nog slecht weer is. Door de combinatie van vulkanische bodems, eigen klimaat en hoge ligging zijn mooie bossen van zeldzame bergcipressen (cipres de la Cordillera) ontstaan aan de voet van de Antuco-vulkaan. In sterk contrast met de gevarieerde bossen van de lieflijke Laja-vallei staan de allerhoogste delen van het park rond Laguna del Laja. Dit hoge gebied is vrijwel onbegroeid en desolaat, met surrealistische bruine en zwarte bergen rond het diepblauwe meer. Aan de zuidkant van de Antuco staan enkele eenzame araucaria’s, de noordelijkste exemplaren van deze boomsoort. Het park heeft een rijke fauna, met veel (bedreigde) diersoorten die elders niet meer voorkomen, zoals vizcacha’s, twee soorten vossen, poema’s, condors, Cordillera patrijzen en Andesmeeuwen. In totaal zijn hier 47 vogelsoorten waargenomen, waaronder veel roofvogels.

Toegang, onderdak en voorzieningen

Het park zelf is niet per bus bereikbaar. Bussen uit Los Angeles (zie aldaar) komen tot 12 km van de parkingang. Je moet uitstappen bij de afslag naar Laja, in de bocht van de weg vlak voor het dorpje Abanico. Bij de afslag naar Laguna del Laja zijn twee hotels: Hotel Malalcura (B), en het goedkopere ‘Hospederia el Bosque’, een klein familiepension (C), met eenvoudige maaltijden (je kunt hier ook kamperen in de tuin). Je kunt verder proberen te liften; anders is het ruim drie uur lopen naar het park, overigens door een prachtige vallei met gele bremstruiken. Twee uur na de afslag passeer je een klein stuwmeertje. De weg stijgt daarna langs de mooie camping ‘Lagunillas’ met cabañas en hostería (hostería alleen open in de zomer, bij voorkeur reserveren). Verderop is Guardería Chacay, de ingang en administratie van het park (entree en registratie). Hier is een kleine expositie over de natuur van het gebied. Zes kilometer verder bereik je via een slechte weg over de gigantische lavavelden het hooggelegen meer van Laja. Aan het meer liggen twee refugio’s, een van de club de Andinismo de Concepción  en een van de skiclub van Los Angeles (beide alleen open tijdens het skiseizoen). Een weg volgt helemaal de oever van het meer om de Antuco-vulkaan naar een legerkamp en politiepost aan de zuidkant. In het park zijn geen winkels.

Mogelijkheden voor wandelingen en trektochten

Vanaf Guardería Chacay is een wandeling (2,5 uur) te maken naar de ‘Ojos del Laja’, watervalletjes, waar het water dat van het Lajameer door de natuurlijke lavadam sijpelt, weer naar buiten komt. Een ander pad gaat naar de ‘Meseta los Zorros’ door cipressenbossen op de westhellingen van de Antuco. Vanaf de Guardería Chacay is verder een driedaagse trektocht om de Antuco-vulkaan te maken. Een mooi en voor het grootste deel duidelijk aangegeven pad voert in twee dagen over een 2050 m hoge pas tussen de Antuco en de steile pieken van de Sierra Veluda naar de zuidkant van het Lajameer (zie voor een beschrijving ‘Trekking in the Patagonian Andes’). Vanaf het punt waar het pad weer op de weg uitkomt bij het meer (eenzame araucaria) is het een dag terug over de weg naar het beginpunt (kans op een lift). Je kunt hier ook twee of drie dagen verder trekken door het berggebied langs de grens naar de vallei van Trapa-Trapa (Mapuche-gemeenschappen en warme bronnen), om van daaruit Ralco aan de bovenloop van de Bio-Bio te bereiken.

‘Een dergelijk plan van ons werd in november 1993 de grond ingeboord door Chileense militaire oefeningen in dit afgelegen gebied, die vrije doorgang belemmerden. De dienstdoende militair bij de slagboom aan de zuidkant van het Lajameer had wel een oplossing: “wacht hier maar een week, het is hier toch mooi, daarna kunnen jullie gewoon verder”.’

10 prachtige bestemmingen in Parque Nacional Laguna del Laja en Chili