Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Rancague

Rancagua, 87 km ten zuiden van Santiago, is hoofdstad van de ‘VIe Región Libertador General Bernardo O’Higgins’, genoemd naar Chili’s nationale held O’Higgins. Rancagua is een oude koloniale stad uit 1743, en was op 1 en 2 oktober 1814 het strijdtoneel van de ‘slag om Rancagua’ tussen de Spaanse royalisten en de ‘patriotten’ (nationalisten) in de onafhankelijkheidsoorlog. O’Higgins voerde volgens de legende de patriotten aan vanaf de kerktoren van Iglesia de la Merced, maar kon een nederlaag niet voorkomen. Ondanks de overwinning van de royalisten en de vlucht van O’Higgins naar Mendoza was deze slag toch het begin van het einde van Chili’s koloniale tijdperk. Op Rancagua’s centrale plein, Plaza de los Heroes (plein van de helden), staat ter gedachtenis een ruiterstandbeeld van O’Higgins.

Rancagua is nu een landbouw- en mijnbouwcentrum met 160.000 inwoners. Wie hier eind maart komt heeft een kans het jaarlijkse nationale rodeokampioenschap van Chili mee te maken, dat wordt gehouden in de ‘medialuna’ van Rancagua op Avenida España (entree: USD 10 per dag).

Bezienswaardigheden

Rancagua heeft een aantal musea en oude gebouwen in een typische koloniale stijl. Het Museo Regional, op de hoek Estado/Ibieta, is gewijd aan O’Higgins en heeft een collectie religieuze koloniale kunst (openingstijden: di.-vr. 9.00-12.30 uur, 14.30-18.30 uur, za.-zo. 9.00-13.00 uur). Het gebouw van het museum is een ‘Monumento Nacional’ en een mooi voorbeeld van de traditionele Chileense architectuur in de zone van de Centrale Vallei: van leem opgetrokken gebouwen met dakpannen zijn gesitueerd rond een of meer patio’s, en vormen een perfecte aanpassing aan het warme mediterrane klimaat. Sinds het begin van de koloniale tijd tot aan het heden wordt deze bouwstijl overal in Midden-Chili toegepast.

10 prachtige bestemmingen in Rancague en Chili