Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Valparaíso en de kust

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili, en de derde stad van het land. De stad begon als klein haventje op de smalle kuststrook onderaan de heuvels van het kustgebergte, die hier steil afdalen naar zee. In de loop der eeuwen groeide de stad enorm. Er was op de kustvlakte echter al snel geen plaats meer voor nieuwe huizen en zodoende bouwde men de steile hellingen boven de haven tot de bovenrand toe vol met houten huizen in alle kleuren van de regenboog. Een ware mierenhoop is ontstaan van straatjes, pleintjes, steegjes, trappen en elektrische liften. Valparaíso is een typische havenstad en we treffen er veel minder luxe en rijkdom dan in Santiago aan, maar de kleurige volkswijken zijn erg sfeervol, en nodigen uit tot lange wandelingen. Valparaíso heeft een aangenaam klimaat, dat ’s zomers een stuk koeler is dan het vaak hete Santiago. Goede stranden heeft Valparaíso zelf niet, daarvoor moet je naar het chique Viña del Mar ten noorden van Valparaíso (het Scheveningen van Chili), of naar een van de vele populaire stranden ten zuiden van Valparaíso: El Quisco, El Tabo, San Antonio, San Sebastian, Cartagena.

Bezienswaardigheden Valparaíso

• De heuvels van Valparaíso. Valparaíso’s bijzondere architectuur met z’n kleurige huizen in Europese stijl vormt de belangrijkste attractie van de stad. Vanaf het centrum rond de Plaza Sotomayor kun je een van de elektrische liften, of ‘ascensores’, nemen en ronddwalen door een van de karakteristieke wijken, die staan aangegeven als ‘zona tipica Cerro Santo Domingo’ en de ‘zona tipica Cerro Alegre’. Op veel plekken heb je een mooi overzicht over de stad en de haven. Valparaiso is in 2004 uitgeroepen tot World Heritage Site door UNESCO, en er is een grootse campagne opgezet om met de daarmee gepaard gaande subsidies, het historisch karakter van de stad te herstellen.

• La Sebastiana (het huis van Pablo Neruda), Pasaje Collado 1, Cerro Florida, 9233759. Valparaíso is de stad van de beroemde dichter Pablo Neruda die de magie van deze stad in vele gedichten heeft beschreven. La Sebastiana is een van de minst bekende van Neruda’s huizen; het is te bezichtigen van di.-zo. 10.30-14.30 uur, en 15.30-18.00 uur. Je komt er via de Ascensor Bellavista, ongeveer in het midden van de stad.

• Bij de Muelle Prat (de havenpier) is za. en zo. een artesaníamarkt en je kunt er boottochtjes door de haven maken, en naar Viña del Mar.

• Congreso Nacional. Valparaíso’s belangrijkste functie is naast havenstad tegenwoordig ook de zetel van het Chileense parlement, dat huist in een monsterlijk modern congresgebouw tegenover het busstation, dat door z’n schaal tussen de kleinere en lagere huizen enigszins misplaatst is. Het Congreso is op vrijdag van 15.00-17.00 uur open voor het publiek.

• Museo de Belles Artes, Paseo Yugoeslavo (bereikbaar via de Ascensor El Peral): Europese en Chileense kunst van de 19e eeuw tot heden. Openingstijden: di.-zo. 10.00-18.00 uur.

• Rond de Ascensor Espiritu Santo is sinds 1994 in de straten en steegjes het Openluchtmuseum van Valparaíso gerealiseerd, met muurschilderingen van 17 bekende Chileense kunstenaars.

• Museo de Historia Natural, Condell 1546: collectie op het gebied van natuur en antropologie, met name gericht op Paaseiland en de Mapuche-cultuur. Openingstijden: di.-za. 10.00-13.00 uur, 15.00-18.00 uur; zo 10.00-13.00 uur.

• Museo Naval y Marítimo, Paseo 21 de Mayo (bereikbaar via de Ascensor Artillería) in het voormalige gebouw van de mari-ne-academie zijn voorwerpen tentoongesteld uit Chili’s marine geschiedenis, vooral veel over de Pacifische Oorlog en Chili’s zeehelden (Prat). Openingstijden: dagelijks 10.00-12.30 uur, 15.00-18.00 uur.

10 prachtige bestemmingen in Valparaíso en de kust en Chili