Gebiedsbeschrijving Centraal-Chili

Swipe

Viña del Mar

Viña del Mar vormt op enkele kilometers van Valparaíso verwijderd een groot contrast met de drukke havenstad. Het is een chique, trendy badplaats, waar elke 3e week (of 3e woensdag) van februari het populaire ‘songfestival van Viña’ wordt gehouden. Vermijd Viña in die periode, want het is dan zo goed als onmogelijk een leuke en betaalbare slaapplaats te krijgen (als je niet ver van tevoren hebt gereserveerd). In Viña zijn geen havens en fabrieken, maar grote luxe buitenhuizen van rijke Latijns-Amerikanen, hotels en tuinen. Viña wordt ook wel de tuinstad genoemd. Viña del Mar was eeuwen lang niet meer dan een grote haciënda van de Vergara-familie, maar werd in de tweede helft van de 19e eeuw populair bij rijke inwoners van Valparaíso en Santiago als buitenverblijf en badplaats. Viña is nu een vrij grote plaats, waarvan het inwoneraantal in de zomer gemakkelijk verdubbelt. De stad heeft veel hotels en residenciales.

Bezienswaardigheden Viña del Mar

Voor de meeste bezoekers zijn de stranden de belangrijkste attractie, maar de stad heeft ook een aantal interessante musea, kunstgaleries en parken:

• Het Quinta Vergara park met het Palacio Vergara was de vroegere residentie van de Vergara-familie, die de landerijen in de omgeving bezat. De tuinen zijn dagelijks geopend van 7.30-18.00 uur, ’s zomers tot 20.00 uur. In het Vergara-paleis is Viña’s Museo de Bellas Artes gehuisvest; open di.-zo. 10.00-18.00 uur, ’s zomers tot 19.00 uur.

• De Jardín Botánico Nacional ligt buiten Viña en is te bereiken met stadsbus 20 vanaf de Calle Viana. 10 minuten lopen vanaf het eindpunt van de lijn ligt de uitgestrekte botanische tuin, 61 ha groot, met een overzicht van de meeste inheemse planten van Chili. Open di.-zo. 8.30-18.30 uur.

• Museo Arqueológico Fonck, 4 Norte 784: gespecialiseerd in de culturen van Paaseiland en die van de Mapuches. Openingstijden di.-vr. 10.00-18.00 uur, weekends 10.00-14.00 uur.

• Er zijn regelmatig exposities op het gebied van de beeldende kunst in de volgende culturele centra: Centro Cultural Viña del Mar, Av Libertad 250, Sala Vina del Mar, Arlegui 683, Sala Municipal de Exposiciones, Arlegui 777.

10 prachtige bestemmingen in Viña del Mar en Chili