Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Antofagasta – San Pedro via Salar de Atacama

In plaats van de geasfalteerde hoofdweg via Calama is er ook een avontuurlijke alternatieve route van Antofagasta naar San Pedro de Atacama door de lege Atacamawoestijn via de lithiummijn in de Salar de Atacama.

Routebeschrijving

Neem in Baquedano de afslag naar de lithiummijn in de Salar de Atacama (een met zout ‘verharde’ weg door een indrukwekkend woestijnlandschap zonder enige begroeiing, oppassen voor plotselinge gaten, maar verder goed bereikbaar. Over deze weg wordt het lithium afgevoerd naar La Negra). Na 165 km krijg je plotseling na een heuvelrug een schitterend uitzicht op de Salar de Atacama en de lange rij hoge vulkanen die ten oosten van de Salar uit de hoogvlakte oprijzen (het mooist bij zonsondergang) en daalt de weg naar de Salar. De overkant lijkt vlakbij maar blijkt toch nog 64 km te zijn. Met een wijde boog word je om de lithiummijn heengeleid, door de grotendeels bruine zoutkorsten van de Salar; langs de mooie Laguna Salada met prachtige witte zoutkorsten, die het proces van zoutvorming illustreren (zie verder ‘Salar de Atacama’). Vanaf de overkant van de Salar rechtsaf naar Peine, of linksaf naar Toconao en San Pedro. In de buurt van San Pedro verschijnen dan de eerste akkers, met lama’s en ezels op de velden.

Afstand Antofagasta – Salar de Atacama – San Pedro ca. 500 km; voor avontuurlijk ingestelde mensen; camioneta of 4WD, gewone auto af te raden. Neem voldoende benzine mee (pas weer benzine in San Pedro de Atacama). De ‘turistelgids’ heeft een betrouwbare kaart; onderweg nauwelijks richtingborden. De rit tot Toconao of San Pedro is in één dag te doen als je vroeg vanuit Antofagasta vertrekt.

N.B.: een zuidelijkere route via de kopermijn La Escondida en het station Pan de Azucar is niet meer mogelijk; de security van de Escondidamijn stuurt toeristen terug (vanwege mijnenvelden richting grens; om dezelfde reden is het helaas ook niet mogelijk het nationaal park Llullallaco te bezoeken!).

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Antofagasta – San Pedro via Salar de Atacama en Chili