Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Calama

Centrum van de provincie El Loa is Calama, de ‘hoofdstad van de woestijn’ genoemd, omdat ze als enige grote stad midden in de Atacamawoestijn ligt. Gelegen langs de Rio Loa (de enige rivier in de woestijn) is het uitgegroeid van een klein oasedorp (in 1913 had Calama niet meer dan 500 inwoners) tot een druk en bedrijvig provinciecentrum met 130.000 mijnwerkers en aanverwanten. Oorzaak voor die explosieve groei was de ontdekking van de enorme kopervoorraden van Chuquicamata, waar tegenwoordig meer dan 500.000 ton koper per jaar wordt gewonnen.

Water is schaars in de oase van Calama, daar het moet worden verdeeld over de mijnen, de stad, de landbouwoase en de stad Antofagasta! Het wordt over meer dan 200 km afstand met pijpleidingen uit de Andes bij Toconce aangevoerd. Het water in de stad is zo schaars dat het voor het grootste deel uitsluitend als drinkwater voor de 130.000 inwoners van Calama kan worden gebruikt. Maar sinds enkele jaren is men hier bezig rioolwater te zuiveren en geschikt te maken voor gebruik in de landbouw. Wetenschappers van de universiteit van Antofagasta hebben vier bassins aangelegd waar het rioolwater onder inwerking van zonlicht en algengroei biologisch wordt gezuiverd. Het hele mijndorp Chuquicamata wordt op dit moment verhuisd naar ‘Nueva Calama’, waar hele nieuwe woonwijken, een echte shoppingmall-met-casino en diverse privé-universiteiten verrijzen.

Calama zelf heeft weinig bezienswaardigheden, en is meer het uitgangspunt voor een bezoek aan de grote Chuquicamata kopermijn, allerlei woestijnexpedities in de omgeving van San Pedro, en vertrekpunt voor de weg naar Salta (Argentinië), en de spoorlijn naar Uyuni en Oruro (Bolivia). Ten oosten van Calama kun je in het ‘interior’ een aantal interessante dorpen bezoeken, die voor een deel hun precolumbiaanse bevolking en tradities hebben weten te bewaren.

Bezienswaardigheden Calama: In het Parque El Loa, aan de zuidkant van de stad, staat een replica van de kerk van Chiu-Chiu en is het Museo Arqueológico y Etnológico, met een expositie over de Atacameñocultuur.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Calama en Chili