Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Chuquicamata

Vanuit Calama kun je een bezoek brengen aan de Chuquicamata kopermijn 16 km ten noorden van de stad, de grootste open kopermijn ter wereld. Een bezoek aan de mijn is indrukwekkend. Alles is er van een enorme schaal; dat begint al bij het grote welkomstbord: ‘CHUQUICAMATA, LA MINA MAS GRANDE DEL MUNDO’. De mijnput zelf is van enorme afmetingen: 5 km x 2,5 km groot en 600 m diep; 150 reuzenvrachtwagens met banden van 4 m hoogte rijden continu met gesteente heen en weer. Even indrukwekkend zijn de enorme fabriekscomplexen waar het koper wordt geëxtraheerd. En natuurlijk zijn ook de afvalbergen gigantisch. Enorme infrastructurele voorzieningen waren nodig: wegen, hoogspanningsleidingen, drie 60 tot 100 km lange aquaducten vanaf de punarand naar Chuquicamata (om water uit de bergen aan te voeren), en een spoorlijn naar Antofagasta.

De Chuquicamatamijn is erg belangrijk voor de economie van Chili, maar de mijn is ook controversieel, want het is tevens de grootste vervuiler van het land: de rivier de Loa is een van de zwaarst vervuilde rivieren van het land (arsenicum uit het koperafval). Bovendien onttrekt de mijn erg veel water aan de landbouw. Rond de mijn ligt een hele stad voor de duizenden werkers van de mijn, geheel gebouwd door de Codelco-mijnmaatschappij, met goede voorzieningen als gratis scholen, sportvoorzieningen en een van de beste ziekenhuizen van het land. De meeste inwoners van Chuquicamata zijn dan ook trots op ‘hun’ mijn. In 1998 werd bekend dat het complete mijndorp van Chuquicamata naar Calama moest verhuizen in verband met volksgezondheidsproblemen (stof, arsenicum) en de zwaar vervuilde grond rond de mijn. Momenteel wordt druk gebouwd aan het ‘Nueva Calama’, en zal in Chuquicamata alleen de mijn overblijven; het oude mijndorp wordt vanwege nieuwe kopervondsten in de toekomst geheel afgegraven.

Georganiseerde tours door de mijn

De mijnbouwmaatschappij biedt op werkdagen een tour van een uur door de mijn (per touringcar), waarbij er uitleg over de mijn en de productie van koper wordt gegeven. De tour, inclusief de film voorafgaand aan het bezoek aan de mijn wordt in het Spaans en het Engels gegeven. Onderweg wordt helaas slechts een keer gestopt: bij de mijnput waar tijd en gelegenheid is voor fotos. Informeer van tevoren naar de aanvangstijden van de tour (verandert regelmatig, bij het drukken van deze editie ´s middags van 14:00 tot 15:00 uur). De tours starten bij het ‘public relations kantoor’ aan de Avenida J.M. Carrera (tegenover de Plaza) in Chuquicamata (entree 1000$, 30 min. van tevoren aanwezig zijn, paspoort meenemen). Het is verplicht 1 à 2 dagen van tevoren te reserveren; vooral in januari en februari zijn de tours snel vol. Reserveren kan via 955-322 122/ 327 469, of op [email protected]. Reisbureaus in Calama organiseren ook de tour door de mijn, inclusief vervoer; je bent dan echter aanzienlijk duurder uit.

Vervoer van en naar Chuquicamata

Chuquicamata is gemakkelijk te bereiken met gele taxi-colectivos of bus vanaf de Plaza in Calama. Vanuit Chuquicamata vertrekken ook veel langeafstandsbussen, zodat je na een bezoek aan de mijn direct naar Anto-fagasta of Iquique verder kunt reizen.

10 prachtige bestemmingen in Chuquicamata en Chili