Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

De kustweg Iquique – Antofagasta

Een prachtig alternatief voor de Panamericana naar Antofagasta is de 370 km lange kustweg naar het zuiden, langs verlaten stranden, guanovogels en zeeleeuwenkolonies en kleine vissershaventjes. Af en toe gaan er bussen uit Iquique naar Tocopilla langs de kust, en van daar regelmatiger verder naar Antofagasta. Tip: auto huren in Iquique en in Antofagasta weer inleveren.

Enkele bezienswaardigheden onderweg

• Vlak voor de Rio Loa is een strand waar ’s nachts zeldzame lederschildpadden aan land komen; je kunt hier kamperen en ’s nachts op zoek naar de schildpadden gaan (Playa Chipana; met een bord aangegeven). Op de plek waar de Rio Loa in zee uitkomt (slechts een miezerig stroompje) is de grens met de IIe región, met douane en fruitcontroles. Halverwege Iquique en Antofagasta ligt de havenstad Tocopilla, op het eerste gezicht een naargeestige havenstad met sterk vervuilende vismeelfabrieken en industriecomplexen (Tocopilla is de uitvoerhaven van de grote kopermijnen). Maar bij nader inzien blijkt het centrum gezellig te zijn met een drukke winkelstraat en vrolijk gekleurde huizen (restaurants, hotels en residenciales).

• Ten zuiden van Tocopilla voert de weg langs de desolate kerkhoven en vervallen haventjes van Gatico en Cobija. De laatste was destijds een grote Boliviaanse haven, waar het zilver uit de legendarische mijnen van Potosí naar Europa werd verscheept.

• 50 km voor Antofagasta ligt het rustige badplaatsje Mejillones (prima restaurants langs het water, aanbevolen hotel: Capitanía, Av. San Martín 410, 9621542, 2-pers. $ 20.000).

10 prachtige bestemmingen in De kustweg Iquique – Antofagasta en Chili