Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Langs de Panamericana naar Iquique

Door de woestijn van Arica naar Iquique voert de brede ‘Panamericana’ in lange rechte stukken over woestijnplateaus, vier keer sterk dalend en stijgend om de diepe Quebradas (kloofdalen) te overwinnen. Wie een (huur)auto heeft kan onderweg de kloofdalen en de daarin gelegen oases Codpa en Camiña, of het verlaten havenstadje Pisagua (ooit een belangrijke nitraathaven) bezoeken. Deze plaatsen zijn niet per bus te bereiken. De oases in de Quebradas zijn ‘eilandjes’, die door grote stukken woestijn van elkaar zijn gescheiden. In de smalle kloofdalen liggen kleine akkers als parelsnoeren achter elkaar. Aan de monding van de kloven liggen meestal grotere nederzettingen, met dalinwaarts kleine huizengroepen. Deze oasenederzettingen zijn grotendeels zelfvoorzienend en de indiaanse of mestiezenbevolking verbouwt maïs, alfalfa, groenten en fruit. De verbouw van tropische vruchten (voor de export) is slechts hier en daar mogelijk vanwege veel vorstgevaar (extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de woestijn of lage temperaturen vanwege de hoogte).

Codpa

Codpa is een rijke oase op 1800 m op de bodem van een diepe kloof, bereikbaar via een afslag van de Panamericana 70 km ten zuiden van Arica. De oase van Codpa brengt vanwege een uitstekend klimaat en vruchtbare bodem een grote hoeveelheid vruchten voort, waaronder chirimoya’s en druiven (plaatselijke pintatani-wijn). Codpa heeft een 17e-eeuwse kerk van leem, die is gewijd aan Sint Martin van Tours, een Franse apostel. Zijn naamdag op 22 november is reden voor feestelijkheden waarin zich Spaans-christelijke en Aymara-elementen hebben vermengd. Feesten zijn er in Codpa ook tijdens de paasweek en het carnaval. Codpa heeft een luxe hosteria (reserveringen Santiago, 9(2) 339130) en een eenvoudig residencial.

Na de afslag naar Codpa volgt een lange daling naar de Rio Camarones, met douane-, Boliviaanse drugs- en fruitcontroles. De volgende kloof die overwonnen moet worden is die van Tana, en Tiviliche, met geoglyfen op de zuidelijke wand. Hier is een korte, slechte zijweg naar Pisagua. Dit was tijdens de nitraatperiode een van de grootste havens van het noorden, en is nu vrijwel verlaten. De overgebleven klokkentoren en het theater zijn nu historische monumenten. Sinds enkele jaren staat hier ook het monument voor de detenidos desaparecidos uit de tijd van Pinochet. Eenvoudig eten en overnachten bij Don Gato, Prat 127, 9731511. Naar de oostkant is een afslag naar een andere mooie langgerekte oase, die van Camiña, midden tussen de kale heuvels van de woestijn. Het dorp heeft een van de oudste koloniale kerken van het noorden (uit 1613), en biedt onderdak met een eenvoudig pension en een camping. Ten zuiden van de Rio Camarones bereikt de Panamericana de Pampa de Tamarugal met de nitraat-ghosttowns, en de afslag naar Iquique.

10 prachtige bestemmingen in Langs de Panamericana naar Iquique en Chili