Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Van Antofagasta door het binnenland naar Paposo en Taltal

Wie per eigen auto van Antofagasta naar het zuiden rijdt kan 53 km ten zuiden van Atofagasta kiezen uit de (saaie, maar snelle) Panamericana of een mooie variant door het kustgebergte en langs de prachtige kust met unieke ‘loma-begroeiing’ in het toekomstige nationale park Paposo. Een brede zandweg (wisselende kwaliteit) voert in 130 km naar Paposo, door desolate woestijnlandschappen van de Sierra Vicuña Mackenna (camioneta of 4WD aanbevolen). Let op en mis na 26 km de afslag naar links niet; dan vrijwel in rechte lijn zuidwaarts verder. Onderweg in het kustgebergte wordt de grootste telescoop ter wereld gebouwd, het Observatorio Cerro Paranal. De laatste twee weekeinden van de maand is het observatorium te bezoeken (ruim van tevoren reserveren, want maanden vooruit volgeboekt, maar absoluut de moeite waard! 17 km voor Paposo daalt de weg sterk en vervolgt de Quebrada (kloof) de Despoblada naar de kust. Deze kloof en omgeving wordt het toekomstige ‘Parque Nacional Paposo’, vanwege de bijzondere begroeiing van cactussen, bomen en struiken die het benodigde water opnemen uit de nevel van zee (’loma-vegetaties’). Bij Paposo bestaat de begroeiing met toenemende hoogte uit de volgende planten: langs de kust groeien dwergcactussen, bolvormige of ‘kruipende’ cactussen, die met hun naalden het vocht uit de lucht filteren. Dan volgt een zone van doornstruiken (Euphorbia). Daarboven op rotsachtige ondergrond (de wanden van de kloof) zuilcactussen, die zijn begroeid met korstmossen. En op een hoogte van 800 à 1000 m sluiten lage bolvormige cactussen de neveloase af.

Aan zee ligt het voormalige mijnstadje Paposo, nu een klein vissersdorpje (geen overnachtingsmogelijkheden; drinkwater moet worden aangevoerd vanuit Taltal; alleen een winkeltje/cafetaria langs de weg, waar eenvoudige maaltijden worden geserveerd). De Atacameños bezochten deze plek vroeger om er coca, lamawol en -vlees te ruilen tegen vis van de hier levende Changos-indianen.

Langs een van de mooie stukken kust van het Grote Noorden, woest en met hoge bergen, kliffen en kleine baaien (stille zandstranden vormen prachtige kampeerplekken) bereik je na 50 km de brede baai van Taltal.

Taltal

Taltal is een leuk stadje met circa 7000 inwoners, dat leeft van de visserij en verwerking van mijnbouwproducten. Ooit had het dorp 20.000 inwoners tijdens de hoogtijdagen van de nitraatindustrie. Nu getuigen daarvan nog enkele oude houten huizen uit 1920 in de Calle Prat. Onderdak bieden de Hosteria de Taltal langs het strand (cat. A/B), en enkele goedkope residenciales, waaronder Hotel San Martin (C).

Ten zuiden van Taltal verlaat je het ‘Grote Noorden’ en bereik je bij Chañaral de IIIe región.

10 prachtige bestemmingen in Van Antofagasta door het binnenland naar Paposo en Taltal en Chili