Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Vanuit Toconao naar Laguna Lejia en Laguna Miscanti

Over de Altiplano ten oosten van San Pedro zijn vanuit Toconao twee schitterende tochten te maken naar de hooggelegen meren en vulkanen. Voor deze autotochten moet je ieder een volle dag uittrekken (camioneta noodzakelijk, eventueel 4WD; reisbureaus in San Pedro organiseren bij voldoende belangstelling ook deze tocht).

10 km buiten Toconao voert een zeer slechte onverharde weg omhoog naar Laguna Lejia aan de voet van de rokende Laskar-vulkaan, en de Salar de Aguas Calientes. De grote hoeveelheden flamingo’s van Laguna Legía die hier vroeger (voor 2001) voorkwamen zijn vaak afwezig; men vermoedt dat met de laatste uitbarsting van de Laskar-vulkaan het water te zuur is geworden.

Verder doorrijden richting Argentinië en de verbindingsweg naar het zuiden naar de Ruta 23 is mogelijk, maar wordt afgeraden wegens mijnenvelden langs de weg in het grensgebied! Financieel gesteund door de Nederlandse ambassade, worden in het kader van de uitvoering van het Verdrag van Ottowa, in de omgeving momenteel de mijnenvelden in kaart gebracht, waarna tot opruiming zal worden overgegaan. Vooralsnog blijft het link, om in de Andes van de weg af te gaan!.

Een mooiere en deels toegankelijke weg (gedeeltelijk verhard) is de Ruta 23, die via het oasedorpje Socaire (terrassenbouw van quinoa en aardappels, waaronder een curieuze paarse variëteit) omhoogvoert naar de meren en gelijknamige vulkanen Miscanti en Miñiques en naar prachtige zoutvlaktes richting Argentijnse grens. In Laguna Miñiques huist de zeldzame hoornkoet of tagua cornuda (fulica cornuta), die alleen hier voorkomt en in Laguna Verde (3ª Región).

Toegang/regels/voorzieningen

Onderdak in het Altiplanogebied ten oosten van Toconao is beperkt. In Socaire is sinds kort een refugio voor onderdak, en aan de noordwestkant van Laguna Miscanti staan twee kleine cabañas (reserveringen in San Pedro, bij Lican Huasi). Verder is kamperen een mogelijkheid, hoewel dat volgens een CONAF-beambte in Toconao officieel is verboden in het hele gebied ten oosten van Toconao. Dit klopt niet, omdat het ‘Los flamencos reservaat’ slechts uit kleine sectoren bestaat, maar men is erg bang voor verstoring door bezoekers. Kampeer dus niet in de sectoren zelf of in de buurt van meren met flamingo’s om verstoring te voorkomen. Zorg voor voldoende water, aangezien het water van de meeste meren brak is. Een geschikte kampeerplek bevindt zich 35 km voorbij Toconao, op weg naar Laguna Lejia (bronnetje).

10 prachtige bestemmingen in Vanuit Toconao naar Laguna Lejia en Laguna Miscanti en Chili