Gebiedsbeschrijving Kleine Noorden

Swipe

De dolfijnen van Isla Chañaral en Isla damas

Ten zuiden van Vallenar klimt de weg omhoog en bereikt via een lange route over dorre vlakten La Serena. Onderweg verschijnen meer cactussen in het landschap, en langs de weg wonen hier en daar mensen in kleine bouwvallige huisjes die hier hun geiten hoeden. Vlak bij het oude mijnstadje en spoorwegstation Domeyko is een afslag (let op, slecht aangegeven) naar de zelden door toeristen bezochte kust, waarvan drie kleine eilandjes zijn beschermd als Parque Nacional Pinguino de Humboldt. Rond het noordelijkste eiland Isla Chañaral huist een kolonie dolfijnen, en het zuidelijke Isla Dama herbergt een pinguïnkolonie; verder zijn er zeeotters, dolfijnen, zeeleeuwen en pelikanen. Het haventje Caleta Chañaral bereik je via Carrizallilo (250 km ten zuiden van Vallenar, waarvan 76 km over slechte onverharde wegen naar de kust; veel zand; camioneta of 4WD aangeraden; water meenemen). Onderweg zie je vossen, bandurria’s en valken. Voorbij het dorpje Carrizalillo, een landbouwoase met kleine kerk en school (geen onderdak), bereik je de kust. Langs een mooi strand met een imposante branding bereik je het kleine haventje Caleta Chañaral. Vanuit het vissershaventje kunnen boten worden gehuurd van de vissers om de kolonie dolfijnen (circa 80 dieren) rond Isla Chañaral te bekijken. Voor 20.000 $ varen de vissers je met hun boten rond Isla Chañaral, waar dolfijnen om de boot springen. Het bijzondere van deze dolfijnen is dat ze nergens anders langs de kust van Chili voorkomen (vanwege het te koude zeewater), en om een of andere reden hier zijn beland. Wie hier wil overnachten moet kampeerspullen meenemen.

Door autopech strandden we in november 1993 op de eenzame weg vlak voor Caleta Chañaral. Zeer behulpzame lokale vissers schoten ons te hulp en wisten de auto te repareren. Maar voor een bezoek aan de dolfijnen was het toen helaas te laat geworden. De vissers raadden het ons af de op de kaart aangegeven weg langs de kust naar het zuiden te nemen, omdat zandduinen deze onbegaanbaar hadden gemaakt; dezelfde weg terug dus.

Het zuidelijkere Isla Dama kun je het beste bereiken vanuit het zuiden, via Caleta Punta Choros (45 km onverhard). Bezoek aan de pinguïns en kamperen op het eiland is mogelijk; informatie: CONAF La Serena, 9(51)223333. Diverse reisbureaus in La Serena organiseren excursies naar de eilanden.

10 prachtige bestemmingen in De dolfijnen van Isla Chañaral en Isla damas en Chili