Gebiedsbeschrijving Kleine Noorden

Swipe

De hoogvlakte ten oosten van Copiapó

Laguna Verde en Ojos del Salado

De Andesketen is in het noorden van de IIIe región in tweeën gesplitst (Cordillera Domeyko en Cordillera Claudio Gay), met daartussen een laagte zonder afvoer. Hier liggen (op 185 km van Copiapó) de Salar de Maricunga en de Salar de Pedernales, gigantische zoutmeren op 3700 m hoogte. Deze zoutvlaktes zijn de zuidelijkste in Chili, en het eind van de hele keten van zoutmeren, die vanuit Bolivia (Salar de Uyuni), via de Salar de Atacama tot hier lopen.

Op de grens met Argentinië wordt de Andes bekroond door de Ojos del Salado, met 6880 meter Chili’s hoogste en Amerika’s op één na hoogste berg, die de zuidgrens van de Atacamawoestijn markeert. Aan zijn voet ligt de prachtig groene Laguna Verde (accommodatie). Een andere eenzame lagune is die van ‘Negro Francisco’, hoog in het gebergte. De hoogvlakte is hier vrijwel geheel onbewoond, behalve langs de schaarse zijdalen.

Tochten naar de Salar de Pedernales, Laguna Verde en de Ojos del Salado zijn alleen met 4WD-voertuigen aan te raden (te huur in Copiapó of El Salvador; of met georganiseerde excursies vanuit Copiapó). De Ojos del Salado is vanaf Laguna Verde in drie dagen te beklimmen; maar klimmers die de Ojos del Salado of andere vulkanen langs de Argentijnse grens willen beklimmen hebben toestemming nodig van het ‘ministerio del interior’ in Santiago (ook te regelen bij de Municipalidad in Copiapó).

10 prachtige bestemmingen in De hoogvlakte ten oosten van Copiapó en Chili