Gebiedsbeschrijving Kleine Noorden

Swipe

La Serena

La Serena is de grootste stad van het Norte Chico met 100.000 inwoners (’Groter Serena’ met zusterstad Coquimbo telt 170.000 inwoners), en is misschien wel de mooiste stad van Chili. Komend uit de eindeloze droogte van het Grote Noorden is La Serena een heerlijke oase door z’n aangename klimaat, koele zeelucht, en pleinen met geurende bloemen en struiken. La Serena is na Santiago de stad met de meest historische aanblik. Dit is niet verwonderlijk want La Serena was de derde stad die door de Spaanse veroveraars werd gesticht. Juan Bohon stichtte in 1544 deze plaats in opdracht van Pedro de Valdivia, als steun- en rustpunt voor reizen vanuit Lima naar het zuiden. Kort daarna werd de nieuwe nederzetting door de indianen in brand gestoken en verwoest, maar in 1549 door don Francisco de Aguirre opnieuw gesticht. Gedurende de hele koloniale periode behield La Serena de heerschappij over Noord-Chili, en in de 19e eeuw kwam de stad sterk tot bloei door de mijnbouw. Het rijke verleden van de stad is grotendeels bewaard gebleven. Net als Santiago stammen La Serena’s plattegrond en Plaza de Armas direct uit de koloniale periode, evenals veel kerken en huizen. De mooiste gebouwen in de stad zijn uit de bloeiperiode van de mijnbouw; veelal met neoklassieke façades. Het elegante en harmonische karakter van de stad is niet toevallig. Welbewust beleid van het stadsbestuur onder leiding van president Videla (een van Chili’s meest controversiële presidenten) in de periode 1946-1952 zorgde voor een ingrijpende stedelijke renovatie onder de naam ‘Plan Serena’. Met strenge wettelijke regelingen werd de architectonische eenheid in de stad behouden. De bouw in Spaanse neokoloniale stijl werd aangemoedigd; Avenida Francisco Aguirre werd opnieuw vormgegeven en enkele parken werden aangelegd. Hoewel La Serena volgens sommigen een ‘trozo de España’ (stuk Spanje) werd, is de eenheid in bouwstijl goed geslaagd. Die eenheid maakt La Serena mooier dan veel andere Chileense steden. De moderne ontwikkelingen (enorm gestegen fruitexport, nieuwe sterrenwachten, toerisme) hebben van La Serena een welvarend commercieel en cultureel centrum gemaakt, maar de stad heeft z’n rust en ‘serene’ karakter weten te behouden. Neem daarbij de prachtige stranden en het is duidelijk dat La Serena hard op weg is een van de populairste Chileense vakantiebestemmingen te worden!

Bezienswaardigheden La Serena

Rond de centrale Plaza de Armas liggen de meeste bezienswaardigheden en voorzieningen: aan de noordkant het postkantoor en Oficina de Turismo, de 18e-eeuwse koloniale Iglesia Santa Domingo en het Museo Historico Gabriel Gonzalez Videla (gewijd aan Chili’s president Videla; regionale geschiedenis en Chileense schilderkunst; open van di.-za. 10.00-18.00 uur; za. en zo. 10.00-13.00 uur). Aan de oostkant van de plaza liggen de gouvernementsgebouwen, en aan de zuidkant het stadhuis en de kathedraal uit 1844.

Aan het eind van de winkelstraat Cordovez ligt La Serena’s archeologisch museum, dat je niet mag missen. Het museum geeft een mooi overzicht van de prehistorie en de ontwikkeling van het ‘Kleine Noorden’, met een grote collectie Diaguitas aardewerk.

Vlak bij het archeologisch museum is de overdekte ‘Recova-markt’ met La Serena’s grootste uitstalling kunstvoorwerpen en souvenirs (onder andere muziekinstrumenten, gedroogd fruit uit de Elqui-vallei en voorwerpen van cactushout), en een bovenverdieping met restaurantjes.

Verder heeft La Serena een mineralogisch museum, Muñoz 870 (openingstijden: ma.-vr. 9.00-12.00 uur), en een museum voor schone kunsten op Avenida F. de Aguirre. Voor botanici is de Japanse tuin (Jardin de Corazon) langs de Panamericana aan te raden.

Stranden

La Serena en omgeving heeft een groot aantal stranden; het dichtst bij is het strand aan het zee-einde van de Avenida de Aguirre (circa 2 km; taxi-colectivos vanaf het begin van de Avenida). Aan het eind bij de vuurtoren loopt een lange boulevard langs de kust waar enorme appartementsgebouwen, hotels en restaurants in hoog tempo uit de grond gestampt worden. Het strand is echter nog rustig en breed.

10 prachtige bestemmingen in La Serena en Chili