Gorkha

Swipe

Gorkha

Het stadje Gorkha (30.000 inwoners) ligt op een afstand van 140 km ten westen van Kathmandu en op een hoogte van 1135 meter. Het is de geboorteplaats van Prithvi Narayan Shah en zijn afstammelingen, de Nepalese koninklijke familie. Het stadje is eenvoudig bereikbaar via een 18 km lange en verharde weg die vanaf Pokhara-Kathmandu Highway (Prithvi Narayan Highway) naar het stadje leidt. In deze belangrijke historische stad staat op de top van een heuvel het Gorkha Durbar, het paleis van Prithvi Narayan Shah.

In 1768 werd de Kathmanduvallei veroverd door de Gurkha-koning Prithvi Narayan. Deze koning wordt als de grondlegger van het moderne Nepal beschouwd, want hij voegde alle kleine staatjes waaruit Nepal destijds bestond samen tot één groot rijk. Zelfs Jumla en het koninkrijkje Mustang werden veroverd. In 1768 begon dus de moderne geschiedenis van Nepal. De Gurkha-soldaten die roem verworven in zijn leger doen tot op de dag van vandaag dienst in het Britse leger.

Gorkha Durbar

Beroemd is het koninklijk paleis Gorkha Durbar dat op een heuvel is gebouwd en hoog boven het stadje uitrijst. Het bouwwerk is niet alleen een paleis, maar fungeerde tevens als fort en doet nog steeds dienst als tempel. Tot op de dag van vandaag zien veel inwoners van Nepal de voormalige koningen als incarnaties van de god Vishnu en dus zijn alle leden van de koninklijke familie voor hen van goddelijke afstamming. U moet dan ook tijdens uw bezichtiging uw schoenen uitdoen en u mag geen leren voorwerpen bij u dragen. Het nemen van foto's is verboden. Als u het fraaie paleis wilt bezichtigen, dan neemt u vanaf de bazaar in Gorkha `de trap' omhoog; de klim kost u een uur, maar uw moeite wordt beloond met een fantastisch uitzicht op de Manaslu Himal en de vallei van de rivier Trisuli.

Gorakhnath Cave

Direct ten zuiden van het paleis vindt u de Gorakhnath Cave, een heilige grot en tevens tempel ter ere van de 11e-eeuwse guru Gorkhanath. De grot is uitgehouwen uit de rotsen en is een van de belangrijkste religieuze plaatsen voor brahmanen en Chhetris.

Andere bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden in en rondom het paleiscomplex zijn het paleis Dhuni Pati, de Kalikatempel (tempel van de godin Kali), het koninklijke Guest House met erotische afbeeldingen, een beeld van de apengod Hanuman en stenen voetafdrukken van onder meer Gorkhanath, Sita en Rama. Mocht u over voldoende tijd beschikken, dan kunt u in het stadje zelf nog een bezoek brengen aan enkele tempels, waaronder de Ratna tempel en de twee verdiepingen tellende Vishnutempel. Tevens kunt u een bezoek brengen aan het Gorkhamuseum (geopend: 10.30-16.00 uur; zomers tot 17.00 uur) en gevestigd in het voormalige 19e-eeuws Newari paleis Tallo Durbar. Gorkha fungeert tevens als startpunt voor een aantal aantrekkelijke wandeltochten door de regio naar onder meer Trisuli (3 dagen), Besishahar (1 dag) en Pokhara (4 dagen).

Verbindingen Gorkha

Er zijn dagelijks busverbindingen met Kathmandu (reistijd ca. 5,5 uur) en Pokhara (reistijd ca. 4,5 uur). Er zijn tevens verbindingen met Bharirawa/Lumbini (reistijd ca. 7 uur) en Chitwan (reistijd ca. 2 uur).

10 prachtige bestemmingen in Gorkha en Nepal