Gozo

Swipe

Gozo

Gozo of Għawdex, zoals de Gozitanen zeggen, is met een oppervlakte van 67 km2 in grootte het tweede eiland van de Maltezer Archipel. Op het eerste gezicht lijkt het landschappelijk en cultureel een voortzetting van het hoofdeiland Malta. Niet meer dan een stukje van dezelfde legpuzzel, een klein halfuurtje varen vanuit Cirkewwa in noordelijke richting.

De verschillen tussen beide eilanden zijn echter groot. Om te beginnen is Gozo groener. Dat valt direct op naarmate je het eiland vanuit zee dichter nadert. Op Gozo is in het verleden minder kaalslag geweest waardoor niet alle vruchtbare grond is weggespoeld. Nu geldt Gozo als de ‘groetetuin’ en ‘boomgaard’ van de archipel. Doordat ook de natuurlijke waterbekkens op Gozo beter bereikbaar zijn dan op het hoofdeiland, kan er meerdere malen per jaar worden geoogst. Gozo is ook het eiland van de ghejniet, de beroemde Maltezer geitenkaas.

Om strategische redenen zijn de dorpen op Gozo in het verleden gebouwd op de vlakke toppen van lage heuvels. Ze kleuren al naar gelang de stand van de zon van honinggeel tot amandelbruin. De flauwe wind die altijd over het eiland waait, voert op het heetst van de dag geen enkel geluid aan.

De kustlijn is steiler en ruiger dan van het moedereiland met op slechts enkele plaatsen stranden: Marsalform, Ramla Bay en Xlendi Bay. Gozo leeft niet alleen van het toerisme. Kleinschalige landbouw, visserij en zoutwinning zorgen ook voor inkomsten. In Sannat aan de zuidkust wordt in huisnijverheid kant vervaardigd. Veel van de ca. 30 duizend inwoners van Gozo verdienen hun brood op het hoofdeiland.

Gozo heeft toeristen die de hele dag vermaakt moeten worden niet bijster veel te bieden dan het bezoeken van de citadel van Victoria of de beroemde prehistorische Ggantija-tempel. Hoewel je in Victoria prima uit kunt gaan, gaat elke vergelijking tussen Gozo als vakantiebestemming met bijvoorbeeld Majorca of de Canarische eilanden volledig mank. Het zijn verschillende werelden.

Highlights

Victoria en de citadel

De citadel van Victoria kan geen reiziger ontgaan: van welke kant je de stad ook nadert, overal steken de markante bastions en torens fier en voornaam af tegen de hemel. Waar u zich op Gozo ook bevindt, Victoria blijft als baken altijd in zicht.

Ta’ Pinu Basiliek

Niet ver van Għarb staat misschien wel de meest besproken kerk van Malta, de Ta’ Pinu Basiliek. Ta’ Pinu wordt wel het Lourdes van Malta genoemd vanwege de regelmatige bedevaarten die ernaar worden ondernomen. En de vele wonderen die naar men zegt daarbij plaatsvinden.

Tempels van Ġgantija

De belangrijkste cultuurhistorische exponent van de vroegste bewoning op Gozo, is het tempelcomplex van Ġgantija. Het is veruit het grootste van de archipel en in zijn soort het oudste ter wereld. De tempelbouwers in Malta en Gozo waren tientallen eeuwen eerder in de weer dan de farao’s in Egypte en de bouwers van Stonehenge in Zuid-Engeland.

Azure Window

Het is eerder een deur dan een raam in een ver in zee uitstekende rotsformatie. Daartussen speelt de azuurblauwe zee een nimmer eindigend spel en laat met wit opspattend schuim soms zijn tanden zien. Azure Window is een geologische curiositeit die veel toeristen trekt.

Wandelvakanties

Wandelvakantie Malta/Gozo

Malta en de omliggende eilanden hebben naast een prachtige natuur ook een bijzondere cultuur. De vele invloeden vanuit Afrika en Europa zijn...

v.a. 1390.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gozo en Malta