Gozo

Swipe

De noordelijke badplaatsen

De twee drukst bezochte badplaatsen van Gozo zijn te vinden aan de noodkust van het eiland. Het vroegere vissersdorp Marsalform heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een uitgesproken Maltezer familiebadplaats, al weten steeds meer buitenlandse toeristen de weg naar Marsalform te vinden. Het kleine strand is in de zomermaanden gezellig druk, al zullen sommigen het er in de zomermaanden te druk vinden. Het uitgaansleven concentreert zich op en rond de boulevard.

Meer ruimte biedt Ramla Bay. De baai doet zijn naam eer aan. Het Maltese ’rambla’ betekent in het Engels ‘sandy’ en combineert de dubbele betekenis: zanderig en roodachtig. En daarmee is niets te veel gezegd. Het zandstrand heeft een onmiskenbaar rode gloed vanwege het hoge ijzergehalte. Het is het grootste en breedste strand van Gozo. Sterker: volgens de Gozitane is het het beste strand van de hele archipel.

Het strand is beschut gelegen en je kunt er veilig zwemmen. Niet in de laatste plaats dankzij een onder water lopende muur die de zee een beetje in toom houdt. Die muur is ooit in de 17e eeuw door de ridders aangelegd om de landding van vijandelijke schepen tegen te gaan. Vanaf een hoger gelegen punt is de nuur goed te zien in het heldere water.

Rambla Bay heeft nog meer in petto dan zon, zee en strand. Vanuit vrijwel alle toeristenhotels worden excursies aangeboden naar de hoog boven het strand van Rambla Bay gelegen Calypso Grotto. Dit is de grot waarvan de Gozitanen hardnekkig volhouden, dat Odysseus er door de bevallige nimf Calypso zeven jaar in liefde werd vastgehouden alvorens Zeus ingreep en de jongeling, die ten einde raad was, liet terugkeren naar zijn geliefde Penelope.

Of Gozo inderdaad het eiland is waar Homerus in zijn Odyssee van verhaald, daarover lopen de mening uiteen. Maar Gozo maakt volgens recente studies weinig kans. Commercieel geven de Gozitanen echter geen krimp, want dat zou hen beroven van een toeristische attractie. Meer dan een prachtig panorama biedt de grot overigens niet. Alle het andere moet u er zelf bij verzinnen.

10 prachtige bestemmingen in De noordelijke badplaatsen en Malta